Műlegyezés a Zagyván

 

(forrás: Bódi Zsolt)

 

Az ősszel lányommal egy szép napsütéses délután, iskola utáni gyors horgászatra készültünk. Úgy gondoltam, hogy a közeli Zagyva folyó lesz a célpont, ám most nem a megszokott úsztatással, hanem műléggyel próbálunk halat fogni. Természetesen ezt a próbálkozást megelőzően, kertünkben sokszor gyakorolta Pannikám az alap műlegyező dobásokat. Kiváló alkalomnak ígérkezett kipróbálni az EnergoTeam szárazlégy szettet, mely 25 szárazlegyet tartalmaz. Igazán volt választék.

 

Image
Interfish Fly OM legyező orsó és Energo Team 25 db-os műlégy szett - Remek páros

 

A botra az Interfish Fly OM legyezőorsó került, és irány a Zagyva, ez a szép, ám sokak által mellőzött folyó. A folyó mélysége a mi általunk horgászott szakaszon 10cm és 2 méter körül van. Igen változatos a mederalakulat, ami kedvez a domiknak. Sok kis csobogó és  mély majdnem álló vizű mederszakasz, illetve rohanó sekély víz váltja egymást.

 

Image
Gyönyörű csobogó, kis vízesések

 

Image
és mély majdnem álló vizek váltják egymást

 

A helybéli Mozsár Feri műlegyező barátom szerint ebben az időszakban valami miatt nem ment a hal, sok front váltogatta egymást, de mindig van esély mondattal lányom kezében már suhogott is a bot.

 

Image
Nem lehet elég korán kezdeni

 

A hölgyek mindig nagyon kitartó horgászok. Pannikám is sokáig dobált eredménytelenül. Közben sokszor megpihent, mert a műlegyezés rendkívül sportos horgászmódszer. A Zagyva partja mindennel ellátja a megfáradt horgászokat, finom szederrel csillapítottuk éhségünket.

 

Image
Interfish Fly OM része a természetnek

 

A Energo Team szárazlégy szett bármilyen szép, még az emberi szemnek is, nem akarta hozni a halat. Én már kezdtem feladni, de még volt idő estig és egy lány türelme többet ér a miénknél.


Image
Kitartó legyező, én már feladtam volna

 

A bőséges szárazlégy készletből gyakran cserélgettük a legyeket, melynek meg is lett az eredménye Pannikámnak egyszer csak, egy fekete légyre kapása lett és nagyon ügyesen terelte partra a domolykót, mely méretéhez képest szépen védekezett.


Image
A végén csak meglett

 

A domi nem volt nagy, de egy nem egész 11 éves lánynak az első legyezéssel fogott hala, valószínűleg örök élmény. Nekem biztosan.
Érdemes horgászni a Zagyván, csak ajánlani tudom, hogy aki megteheti látogasson el a folyóhoz, sok szép kalandban lehet része minden horgásznak, akár úsztat, akár legyez, vagy perget. Igazi sporthorgászoknak való vadregényes kis folyó, szép és sok hallal. A műlegyezés kipróbálását pedig igazán ajánlom mindenkinek, hiszen rendkívül sportszerű horgászmódszer.

 

 

A cikkben szereplő Energo Team szárazlégy szettet, és az Interfish Fly OM orsót, sok más horgászcikkel együtt kedvező áron megvásárolhatja Horgász Webáruházunkban. Részletekért kattintson a linkekre:

 

Interfish FLY OM legyező orsó

 

Energo Team 25 db műlégy szett