Egy korábbi írásomban már említést tettem Nagy Miklós, pacsai horgászról. A horgászatunk során arról beszélgettünk, hogy milyen jó volna, ha objektív horgász tesztek is születnének. Ezen gondolat mentén a kezébe nyomtam egy orsót, és felkértem, hogy készítsen egy forgalmazótól független tesztet a MET pergető orsóról. Az írás elkészült, ezért megosztom Veletek!

 

Image
Az orsó első ránézésre sem mindennapi darab, letisztult forma, szép fényezés

 

Interfish MET 3000 FD orsó teszt.

Méret: 3000-es

Méretsor: 2000, 3000, 4000

Csapágyszám: 7+1

Visszaforgásgátló: Fokozatmentes

Fékrendszer: Precíziós elsőfék

Áttétel: 1:5,1

Súly: 365g

Zsinórkapacitás: 110m/0,40mm

Dob anyaga: Fém

Orsóház anyaga: Alumínium ötvözet

Tartozék: 1db Fém pótdob, 1db Orsóvédő vászonzsák

Gyártó: Interfish 

 

A hajtókar jobb és balkezes állásúra is szerelhető. A fogantyú kialakítása nagyon jól sikerült. A csúszásmentes gumi, tojásdad alakot formázva belesimul az ujjak közé. A hajtókar kecses, de erős. Ötvözött alumíniumból készült. Illesztése holtjátékmentes, látszik az igényesség.

 

Image
A hajtókart nem csak a hatszögtengely, de a körmök is biztosítják

 

A fékcsillag is említést érdemel. Sehol egy szöglet, vagy bármi, ami hozzájárulna a hurok képződéséhez. Aki perget, jól tudja, hogy egy hurok és kész a gordiuszi csomó. Még ha ki is gubancoljuk, akkor is pirkadatban, vagy alkonyatban elveszíteni mondjuk fél órát, elég fájdalmas.

 

Image
MET orsó fékcsillaga

 

Amikor levettem a fékcsillagot felfigyeltem valamire… Úgy tűnt, mintha csak egy Shimano dobot látnék. Hát gondoltam egyet, és szétszedtem a Shimano és a MET 3000 FD fékrendszerét is. Jól sejtettem. Ugyanaz a fékrendszer, de van különbség, az Interfish orsóban jóval nagyobbak a féklamellák.

 

Image
Ezért olyan jól adagolható és tökéletes a fék

 

A zsinórvezető görgő beépített, zárt rozsdamentes csapággyal van ellátva.

 

Image
Zsinórvezető görgő

 

A felkapókar átváltásához egy nyomórugó járul hozzá. Az átváltási energiát jól kiszámították, mert akaratlanul nem vált át, viszont a művelet a hajtókarral könnyedén kivitelezhető.

 

 

Image
A felkapókar

 

 

Az orsó háza alumínium ötvözet. Nem mintha a műanyag nem lenne megfelelő, dehát a fém, az mégiscsak fém. A ház egy egyszerű, de jól bevált technikát rejt. Alumínium ötvözetből készült tányérkerék hajtja meg a bronz főtengelyt. A tányérkerék és a bronz anyagú főtengely is két-két jó minőségű csapágyban fut. A zsinórprofilt oszcillációs tengelyemelő szerkezet biztosítja.

 

 

Image
Így néz ki az orsó, ha megnézzük mit raktak bele

 

 

A zsinórprofilról annyit tudnék még megemlíteni, hogy hagy némi kívánnivalót maga után. Viszont sokkal jobb annál, amit sok - megnevezni nem kívánt - márka esetében tapasztaltam.Szándékosan le is fotóztam, hogy mindenki láthassa.

 

 

Image
A zsinórprofil

 

 

Összegzés:

A tesztelt orsó erős, illesztései pontosak, holtjátéktól mentesek. Jól futó, precíz, kézre álló műszer, mely minden lényeges ponton csapágyazva van. A vizsgálat végeztével csak remélni tudom, hogy népszerű és strapabíró darabja lehet a pergető horgászok fegyvertárának. Ezzel az orsóval reményeim szerint az olvadás után jelentkezem a víz mellől, ha minden jól megy, kemény csatákban bizonyíthatja a rátermettségét.

 

Szerző:

Nagy Miklós

 

A tesztelt orsó áruházunkban megvásárolható ITT

 

További fotók:

 

Image
Oszcillációs dobemelő szerkezet gondoskodik a profi működésről

 

Image
Brutális ház a tűgörgős visszaforgásgátlónak

 

Image

 

Image
Csapágy és fém mindenütt

 

Az alábbi fotókat Bódi Zsolt készitette