Kedves kötelességemnek tettem eleget, amikor Nagy Miklós, pacsai horgász meghívásának eleget téve, ellátogattam hozzá és kedves családjához. Mindketten őrült horgászok lévén, dacolva a zord időjárással, úgy döntöttünk, hogy a barátkozást a vizen, akarom mondani a jégen folytatjuk, és ha már így esett, leteszteljük az Interfish lékhorgász felszerelést. Így jutottam el Pötrétére.

 

Image
A pötrétei tó, még befagyva is hívogat

 

Íme a fegyver:

Horgászbot: Interfish Exxecutioner egyrészes, 120cm-es, 200g-os lékhorgászbot

Orsó: Interfish tároló orsó (legyező orsó), csapágyazott, alumínium házas 3/4-es és 7/8-os

Zsinór: Interfish 0,14-es zöld fonott zsinór

Csali: élő kárász, hármashorogra fűzve, drót előkével, Koós féle csúszó úszós (75g-os) szerelékkel

 

Image
A tökéletes Interfish lékhorgász felszerelés

 

Vasárnap reggel nagyon hideg volt a virradat. Már korán kint voltunk a jég tükörsima hátán. Déli szél lengedezett, de nem a langyosabb fajtából, és ebből adódóan a minusz hét fok szinte vágott. Az új lékpecák tesztelése miatt gyötörtük magunkat ebben a fogcsikorgató hidegben. Persze nem mehetett minden "simán". Mikor a kiszemelt helyszínre értünk, szinte egyszerre kérdeztük egymástól: "A fejszét hoztad??" Persze, hogy nem..... Miután pótoltuk ezt a hiányosságot, elkezdtük gyorsan megnyitni a jeget. Ment is szépen a feladat es rövid idő alatt egy tucat léket vágtunk.

 

Image
Egykorábbi fúrt léket betörni kényelmesebb, mint újat vágni fejszével

 

Mindketten elhelyeztük a botokat a kiszemelt területre. Ezután elégedetten szemléltük a bólogató úszókat a lékekben és a világosodó, fagyos tájat. Nem kellett sokat várnunk az első kapásra. Az úszó mintha megindulna, aprót rezzen, de nem megy el. Hagyjuk kicsit majd talán elviszi... Gondoljuk. De nem indul, sőt abbamarad a támadás. Vajon mi történhetett?? Miközben megnézzük, hamar fényderül a turpisságra. Lefagyott a zsinór.... Sőt az úszó is a lékbe fagyott. A kishal a horgon van ugyan, de élettelen. Az oldalát a kapófogak nyoma díszíti. Süllő!!! Nem a kisebb fajtából. Halcsere után levonjuk a tanulságot: Gyakrabban kell ellenőrizni a horgászfelszerelést. Ennek az eredménye nem várat magára sokat.
Kapás!!

 

Image
Az éhes süllő ezúttal veszített


A bokros terület miatt sokat nem lehet nyeletni. Hamar, de határozott behúzás következik. Görbül a kis bot, szépen felveszi az iramodásokat. Fantasztikus élmény, ahogy a kis szerszám közvetíti a küzdelmet! Minden mozdulatát érzem a halnak. Törne az akadó irányába, de nem hagyom! Ha eléri vége, akkor elveszítem. A kis orsó lassan nyeli a zsinórt és megjelenik az állat feje.

 

Image
A tekintéjt parancsoló fogak és a süllő fagyos, jéghideg tekintete

 

Szép példány, de erő már nincs benne. Kiemelem a lékből és elégedetten nézem a kisméretű felszerelést. Jól vizsgázott, a süllő két kiló felett van.

 

Image
Interfish profi lékhorgász felszerelés és egy 2,1kg-os süllő

 

A sikeren felbuzdúlva, mintha forró ital áramlott volna szét ereinkben, szinte kimelegedve dobjuk be újra a cájgot. A siker nem várat magára sokáig: Hamarosan Miklós is a jégre tesz egy 2 kg körüli süllőt!

 

Image
Nagy Miklós pacsai sporthorgász

 

Még persze maradunk, de eredmény már nincs. Úgy döntünk, hogy elindulunk haza. Vár a meleg ebéd és a hozá való jó ital.  Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki a lékhorgászat varázslatos világát egy jó horgászbot és egy jó horgásztárs kíséretében!

 

Ne feledjétek! A jég nem játék! Sose menj egyedül a jégre és 10-15cm jégvastagság alatt egyáltalán ne kísérletezz a lékhorgászattal! Jó ha van nálad kötél, ha ne adj Isten baj lenne, azzal könnyebben húznak ki a vízből. Ha furcsa zajt hallasz, recsegést, ropogást, feküdj hasra, és úgy próbálj meg a part felé kijutni. Öltözz rétegesen, nincs rosszabb, mint kockává fagyva toporogni a horgászbot mellett! Kerüld a szeszesitalok fogyasztását, hiszen ez mind a gyors döntéshozó képességed korlátozza, mind a kihüléshez vezethet! (A közhiedelemmel ellentétben!) Ellenben a termoszból előbukkanó forró tea, csodákra képes!

 

Görbüljön!

 

A teszt során használt eszközök horgász webáruházunkban megvásárolhatóak!