Hasznosi Balinok…

 

A hasznosi víztározón jártam a minap egy kora őszi pergetést kívánva, mivel ez az egyik kedvenc horgászmódszerem. A víztározóról annyit érdemes tudni, hogy a Mátrában van, csodálatos környezetben. A vize rendkívül jó minőségű, hiszen a neonhal, és a vitorláshal minden további nélkül leívik benne. Aki valaha foglalkozott díszhaltenyésztéssel az tudja, hogy ez gyakorlatilag desztilált víz lágyságot és minőséget jelent.
A tározóban sokféle halfaj mellett pisztráng is van szép számmal. Az én kedvenceim a Balinok is rendkívüli sűrűségben fordulnak itt elő.

 

Image
Az alacsony vízállás nagyon kedvezett a balinozásnak&

 

A szokottnál 3-4 méterrel volt lejjebb a vízállás, így a homokpadok kint voltak a vízből és a végeinél raboltak a fenekeszegek. Oda tudtam állni ahol normál esetben ellepne a víz. Az Interfish Carbo Wrap XC 40 -es 3 méteres 20-40 grammos pergető botot vittem magammal, és az Interfish TBF FD 40 6 csapágyas pergető orsót, Interfish zsinórral töltve.
A harmadik dobásnál jött az első kapás az Interfish dupla körforgó legyes villantóra. A finom bottal élvezet volt a harciasan védekező őnt kifárasztani és a partra csúsztatni.

 

Image
Az Interfish dupla körforgóra éhezett meg az első balin...

 

Öröm és megelégedettség töltött el, hogy ilyen hamar megfogtam az első halat és nagyon élveztem a friss Mátrai levegőt, az erdőben lévő tengerszem szerű tározón. A nemrég érkezett INTERFISH horgászcikkeknek is örültem, mert jónak találtam őket, élvezet ilyen bottal és orsóval horgászni.

 

Image
A felszerelés jól bevált, az első őn a Mátrai fűben&

 

A hasznosi balin-sűrűségre jellemző, hogy körülbelül 10 perc múlva jött a következő ugyanarra a villantóra. Ez is remekül dolgozott, szeretek balinozni, gondoltam magamban és így is van, a kitűnő sporthal végül is feladta a harcot és simán csusszant a homokos, síkos partra. Gyönyörűen csillogott a teste ahogy a fűben fényképeztem.

 

Image
A második fenekeszeg is visszakerült a tóba, hogy valakinek ismét örömet okozhasson...

 

Negyed óra múlva miután a harmadik balint is visszaengedtem, csalit cseréltem a változatosság kedvéért. Az Interfish Thor 16 centis, fém terelőlapos wobbler került fel, a tiszta vízhez illő kék színben. A Thor wobblerekben csörgő van, kíváncsi voltam hogyan működnek.

 

Image
Csalicsere: Az Interfish Thor wobbler került sorra, a csörgős wobbler

 

Nem kis meglepetésemre néhány perc múlva egy 38 centis bugyli csuka került horogra, rendkívül vad védekezés után ő is a parton végezte, majd kis földpanír és néhány fotó után ismét a vízben élvezhette szabadságát. Mi horgászok ezeknek a pillanatoknak élünk, a pontyozó sporik, nem győztek csodálkozni, hogy mennyi halat akasztottam.

 

Image
Az Interfish Thor wobbler kellet a kis csukának&

 

A dolog ugyanúgy folytatódott tovább, fogtam még wobblerrel is két balint, aztán leültem én is pontyozni, hiszen a pergetés annyi élményt adott, hogy valószínűleg ezt a halbőséges napot sosem fogom elfelejteni.
Azért mikor délután jöttem el Hasznosról visszanéztem a balinos vízre, ahol akkor is rabolt a hal.

 

Image

 

Aki szeretné kipróbálni a balinozás, és a pergetés örömeit, annak javaslom a hasznosi víztározó meglátogatását, mely Hasznos és Mátrakeresztes között található. Az M3-asról hatvannál a 21-es útra, majd a 21-es útról Pásztónál jobbra kell letérni.

Sok sikert Kívánok!