EnergoTeam halradar

 

A halradarról valaha azt képzelték (és talán még ma is azt hiszi némelyik naivabb pecás), hogy hurrá, majd jól megkeresem vele a halat, belógatom neki a csalit, és ripsz-ropsz, megfogom. Erre az ellendrukkerek tábora is rákapcsolt, hogy na ne már, kifosztják a vizeket, és különben is, mi ebben a sport, ha valaki biztosra megy. Lassacskán azért kezdenek a helyükre kerülni a dolgok. A radarosok idő közben rájöttek, hogy nem is olyan egyszerű mutatvány kifogni a képernyőn meglátott halat, a műszer viszont kiválóan alkalmas a vízfenék feltérképezésére.

 

Image
Halradar működés közben

 

Műszaki adatok:

 

Méret102 x 65 x 32 mm
Súly, elemek nélkül85 g
Jeladó súlya70 g
Kábel hossza8 m
Vízmélység30 m
Látószög40 fok
Áramellátás4 db AAA elem („mini ceruza”)
Folyamatos működés egy töltéssel38 óra
Kijelző mérete42 x 35 mm
Felbontás

64 x 64 képpont

 

 

Az Energo Team halradar apró kis műszer, akkora az egész, mint egy kompakt fényképezőgép. Felmerülhet a kérdés, hogyan tud versenyre kelni egy ilyen kis „játékszer” a profi radarokkal?!

Köztudott, hogy a „nagy” radarokat általában hajóra/csónakra telepítve használják (legalábbis eredendően arra vannak kitalálva), ezeknél tehát nem szempont a hordozhatóság. Akár 200-400 méter mélységbe is lelátnak, ennek megfelelően nagy energiájú jeladóval rendelkeznek. Ágyúval verébre, mondhatnánk, hiszen hazai viszonylatban már 10-20 méter is komoly mélységnek számít. Minek cipeljünk hát magunkkal egy színes, szélesvásznú készüléket, féltégla nagyságú, több kilós akkumulátorral, ha tavainkon, folyóinkon nem tudjuk kihasználni annak teljesítményét? Ez a kis kütyü is lelát olyan mélyre, ahová nekünk kell, sokáig elműködik négy AAA elemről, és akár egy ingzsebben is elfér. Csak a kisebb méretű kijelzővel kell kompromisszumot kötnünk, de ez nem nagy áldozat a hordozhatóságért, és a kedvező árért cserébe.

 

Image
Az Energo Team radar tartozéka egy praktikus tartószerkezet, amellyel a jeladót a csónakhoz rögzíthetjük

 

Image
A felesleges kábel nem tekereg össze-vissza a csónak alján

 

Image
A mérőszondát felcsavarozhatjuk, de akár egy darab dróttal, vagy gyorskötöző bilinccsel is rögzíthetjük a tartószerkezetre

 

Ha egy „profi” radart mobil körülmények között akarunk használni, akkor a cipekedés mellett további gond, hogy házilag kell megoldanunk valahogy a jeladó fej rögzítését is, mert az alapkészlet csak a fix telepítéshez való kellékeket tartalmazza. Ezzel szemben az Energo Team radarnak egy praktikus tartószerkezet is tartozéka, amellyel a jeladót a csónakhoz rögzíthetjük. A csavaros szorító szinte bármilyen kialakítású csónaktesthez jól alkalmazkodik. Ezen kívül szabályozható rajta a bemerülés mélysége, és a csónak adottságainak megfelelően állítható a dőlésszöge is, hogy a szonda mindig a vízszintre merőlegesen álljon.

 

Image
A kezelőszerveket egy kis fedél takarja, amely kinyitott állapotban talpként szolgál

 

Az Energo Team radar olyan egyszerűen kezelhető, mint egy zsebrádió. Nincs komplikált menürendszere, mindent közvetlenül a gombokkal állíthatunk be.

Az On/Off gomb mibenléte nem szorul különösebb magyarázatra. Mellette a L-M-H tolókapcsolóval az érzékenységet állíthatjuk be alacsony, közepes, és magas fokozatra.

A FULL/ZOOM gomb segítségével a mélységterjedelmet tudjuk megadni. FULL helyzetben a felszíntől 30 méterig terjed a skála, míg ZOOM állásban mi választhatjuk meg a mélységet.

A BOTTOM gombpár föl-le nyilaival a „padlót”, a TOP nyilakkal pedig a „plafont” tudjuk megadni a képernyőn, így ráközelíthetünk a minket leginkább érdeklő tartományra.

A FULL/ZOOM gombot középen, hosszan lenyomva kiválaszthatjuk, hogy a visszaverődő szonár jeleket kis sarlók, vagy hal szimbólumok formájában mutassa a kijelző. A „föl” nyilak egyszerre történő lenyomásával pedig a méter és láb egységek között választhatunk. Ezeket a beállításokat kikapcsolt állapotban is megjegyzi a gép.

 

Image
A jeladó egy jack dugóval csatlakozik a készülék hátulján lévő aljzathoz

 

Sekély, hínáros vízen előfordulhat, hogy túl sok zavaró jel jelenik meg a kijelzőn. Ilyenkor szükség lehet a jelcsökkentő közbeiktatására. A kábelbe épített potmétert addig szabályozzuk, amíg tiszta képet nem kapunk.

 

Image
A kijelző bal felső sarkában, nagy számjegyekkel látható a mindenkori vízmélység

 

A kijelző bal felső sarkában, nagy számjegyekkel látható a mindenkori vízmélység. A másik fő információforrás a képernyő alján folyamatosan frissülő fenékjel, amelyből nem csak a meder alakjára, hanem a vízfenék állagára is lehet következtetni. A vastag, markáns vonal kemény, jó visszaverőképességű feneket jelent, a vékony, szakadozott fenékjel lágy iszapos, hínáros aljzatra utal.

 

Image
Tuskós, hínáros területen áthaladva egy mozdulattal kibillenthetjük a szondát a vízből, hogy meg ne sérüljön

 

Hordozható halradarunkat elsősorban vándorhorgászok figyelmébe ajánljuk, akik gyakran próbálnak szerencsét új, ismeretlen vizeken. Ezzel a készülékkel rövid idő alatt áttekintést nyerhetnek a meder alakulatairól, megtalálhatják a víz alatti akadókat, a tó fenekén húzódó régi patakmedret, és más ígéretes haltartó helyeket, így megnő az esélyük a halfogásra. A készülék alig jelent plusz cipekednivalót. A tartót és a szondát simán elnyeli a botzsák, a központi egység pedig elfér a horgászmellény egyik zsebében.

Ez a radar alkalmas a jégen történő horgászat megkönnyítésére is. Megspórolhatjuk a lyukak egymás utáni kivágásának fáradtságos munkáját.

Először söpörjük le a havat a jégről és ellenőrizzük, hogy a felület sima. Tegyünk egy kis vizet a jégre és állítsuk rá az érzékelőt. Hagyjuk, hogy az érzékelő ráfagyjon a jégre, ez kiküszöböli a légbuborékokat az érzékelő fej és a jég között. Így a 30 cm-nél nagyobb halak - és ha a víz mélysége nem több, mint négy méter -, akkor a fenék formája is jól láthatók.

Figyelmeztetés: A jégre fagyott érzékelő eltávolításakor, óvatosan ütögessük meg az érzékelő alját. Ha nem lazul, permetezzünk köré a jégre egy kis vizet. Ismételjük a lépéseket addig, amíg az érzékelő könnyedén eltávolítható.

 

Kapható a Webfishing Center horgász webáruházban. ITT

 

Forrás: EnergoTeam