Kicsit furcsán hangozhat az írás főcíme, de talán ez a legtalálóbb, hiszen a plasztik csalik egyik kiegészítőjéről van szó, a Winged Jig-ről, ami valóban szárnyakat ad, nem csak a plasztikoknak, hanem a lehetőségeinknek is. Nem mondanám azt, hogy korszakalkotó, de párja nincs, a piacon abban biztos vagyok, vannak hasonlók, de azok ennyire kreatívnak nem engedi a pergető horgászokat mint a Winged Jig!

Biztosan sokukban megfordult már a gondolat, hogy jó lenne ötvözni a wobbler veretését, a plasztik csalikkal, voltak - és vannak is - erre próbálkozások, kisebb nagyobb sikerrel, de mindegyiknek van valami apó hibája. Azt is szeretnék sokan, ha minél tovább lebegjen, kellesse magát a plasztik csali a megfelelő helyen, sőt ha lehet akár vízközt is ellehessen húzni, de ne túl gyorsan, ráadásul adja le közben a megfelelő csalogatóhatást, vagyis a vibrációt. Azt azonban már kevesen gondolnák, hogy mindezt egyben meg lehet oldani, mégpedig cserélhető változatban, hasonlóan a Cheburashka ólomfejhez! Pedig ezt most mind egybe sikerült ötvözni, óriási mozgásteret hagyva ezzel a pergető horgászoknak.

Így vesszük kézbe elsőnek a Winged Jiget. Kezdésnek kipattintjuk  a rozsdamentes szemet a felsőrészből

Kipattintva máris szabadon van a fül vége

Ide rakhatjuk fel az általunk kiválasztott füles horgot, amelyre akár előzetesen is felhúzhatjuk a plasztik csalit

Eddig a hasonló megoldások úgy születtek, hogy a horog, az ólomfej és a terelőlap egyben volt, ezzel az volt a legnagyobb probléma, hogy nem volt változtatási lehetőség. Amennyiben kisebb csalit szerettünk volna használni, akkor egy olyan méretet kellett választani, amely a csalihoz megfelelő méretű horoggal van ellátva, a nagyobb plasztikhoz pedig, nagyobb horog kell, éppen ezért másikat kell vásárolnunk. Sorolhatnánk még a hátrányokat, a lényeg nem volt jó megoldás, eddig!

A horgot végighúzzuk az erre kialakított részig

Ezután pedig a patent szemet visszaigazítjuk a helyére úgy, hogy a horog a másik végén kiképzett öbölben maradjon

Ezután egy határozott, de erőteljes mozdulattal a helyére pattintjuk a szemet

Fel is köthetjük a főzsinórunk végére a kész csalit. lehet direktben kötni, de érdemes  kapcsot használni a célra. Készen pedig így fog a vízben állni a végszerelék

Nézünk mit is tud nyújtani a Wndged Jig, mitől lehet kiemelkedő, és miért lehet fogósabb a csalink tőle. Óriási előnye, hogy cserélhető ez által olyan horgot alkalmazunk, amilyent mi szeretnénk, egy kritériumnak kell megfelelnie a használat során, legyen füles horog! Aki használja már a Cheburashkát, annak biztosan vannak ilyen horgai, de egyébként sem probléma manapság egy füles horog beszerzése. Sőt ezáltal akár úgy is nagyobb súlyt vagy más veretésű fejet rakhatunk a plasztik csalira, hogy a plasztik csalit nem vesszük, le a horogról, ezáltal az nem sérül, roncsolódik. Ezt az egyik lelke a rendszernek, ugyanis egy precízen elkészített rozsdamentes huzal füle belepattan az ütésálló plasztik lapba, az átpattant részbe pedig beleköthetjük a főzsinórunkat, így az teljesen biztosan áll a zsinórunk végén. Csere esetén, levesszük, a csalit kipattintjuk a szemet, és máris cserélgethetünk kedvünk szerint. Másik lényeges része a rendszernek a súly, ami biztosítja a megfelelő mélységet amit elérhetünk a Winged jiggel. Ennek alapvetően ólomból kellene készülnie, de több oka van, hogy rézből készült, lényeges, hogy rendkívül stabilan álljon a műanyag terelőlapban a súly, ez pedig ólommal nehezebben megvalósítható, így a minőség rovására ment volna, a réz alkalmazásával nincs ilyen probléma. Az sem mellékes még, hogy beszakadás esetén nem mérgező ólom kerül a vízbe.

A csomagolás hátulján is hasznos információt találunk a használatáról

A képen látható eszközök segítségével 9 variációt tudnánk összeállítani, ami több elem esetén még jobban hatványozódna

A baloldali az M-es méret, a jobboldali pedig L-es. kicsinek tűnik a különbség,  de használat közben érezni foguk melyik fej van fent jelenleg. A beazonosítást segíti,  hogy mindegyiken felvan tüntetve a súlya és a mérete

A 2-15 grammos tartományba lehet jelenleg kapni a Winged Jiget. Ez mellé, egy másik fontos adat is tartozik, mégpedig a szárny, vagy a terelőlap mérete ami a csali süllyedését, vagy veretését határozza meg, jelenleg négy méret elérhető, S, M, L és XL talán nem árt néhány szót szólni ezek jellemzőiről is.

Talán a legjobb a csukahorgászat alkalmával lehet a Winged Jig ugyanis a csuka szeretzi a cikázó dolgokat

Kezdjük a legkisebbel, az S mérettel. Alkalmas bármilyen szilikon csalihoz, beleértve Shad gumihalakat is Ez tökéletesen működik, gyakorlatilag az összes plasztik csalival, ami jelenleg kapható a piacon. Használatakor a csalink úgy fog mozogni mintha gyorsan rángatózna. Ha egy hasonló súlyú Cheburashkával hasonlítjuk össze, akkor ahhoz képest sokkal lassabban süllyed, de könnyedén elérhetőek vele a nagyobb mélységek is. Érdemes rángatva vezetni így adva egy pluszt a mozgásába, de lehet a mederfenék közelében lassan is vezetni, a szárnyak tenni fogják a dolgukat. Természetesen a hagyományos meghúzom hagyom lesűllyedni a mederfenékre technika is kiválóan működik.

Mann’s Twisterrel kombinálva! Ezt értékelte ez a szép sügér

Az M méret nagyon hasonló az S mérethez, azonban nagyobb szárnyakkal rendelkezik így intenzívebb veretést ad a csalinknak, és természetesen egy kicsivel lassabban sűllyed.

Az L méret már igazi játékos, még lassabb süllyedés, és aktívabb veretés érhető el vele, kiváló a twisterekkel vagy a gumihalakkal is.

A sügerek sokszor táplálkoznak vízközt, ezzel ezt is könnyedén megoldhatjuk

Az XL méret már csak 9 grammtól felfelé kapható, itt érhetjük el a legintenzívebb veretést, és szuper lassan tudjuk a mederfenékre ejteni a csalinkat, ez utóbbi pedig sok esetben kulcskérdés lehet, főleg azokban az időszakokban mikor kényesebben esznek a ragadozók..

Íme egy újabb szép sügér

Fontos még megemlíteni, hogy vízközt is kiválóan tudjuk vezetni a plasztik csalinkat, így például süllőre alkonyatban egy twisterrel kombinálva kiváló lehet, ráadásul szabad teret kapunk, mert ha rögtön a vízbeérés után elkezdjük a bevontatást, akkor felszín közelben tudjuk könnyedén vezetni, de ha várunk, hogy süllyedjen akkor vízközt, vagy a meder fenék vonalában tudjuk vezetni a csalinkat, innentől kezdve pedig csak a képzeletünk szab határt.

Nem utolsó sorban a harcsák is szeretik ezt az összeállítást

Az L&K Winged Jig megvásárolható a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában! Itt ------> L&K Winged Jig

 

 

Forrás: Energofish