Daiwa Phantom Carp II bojlis horgászbot bemutató cikk

Daiwa Phantom Carp

 2012. nyarán debütált először Magyarországon a Phantom fantázia névvel ellátott bojlis horgászbot család Magyarországon. Már akkor is fenekestül felforgatta a horgász piacot a hihetetlenül versenyképes árával, kapott is hideget-meleget a konkurenciától. Hallottunk olyat, hogy túl taknyos a bot, túl kicsi a keverő gyűrű, túl vastag a blank, nem kifejezetten távdobó karakterisztikájú, stb. Ezeken az állításokon lehet vitatkozni - nyilván minden szentnek maga felé húz a keze - de kétségtelen tény, hogy az előbb felsorolt "hibák" (nevezzük inkább észrevételnek) jellemzői voltak a régi a botnak. Hogy miért mondom azt, hogy a régi botnak? Nos a válasz egyszerű: 2014-re megérkezett a Daiwa Phantom Carp II horgászbot is, mely ismét komolyan arcul fogja csapni a versenytárs bojlisbot gyártókat!

Daiwa Phantom Carp blank

A komplett fotósorozatot megelőzően nézzük a konkrét adatokat:

A horgászbotot két méretben 12 láb (360cm) és 13 láb (390cm) foghatjuk kézhez. A kisebbik bot 3 lbs tesztgörbéjű, míg a nagyobb változat 3,5 lbs. Azaz a 3,6m-es egy jó "fárasztós" bot, amivel megmarad a hal fárasztásának az élménye úgy, hogy közben nem tépjük szét a hal száját, míg a 3,9m-es változat pedig egy igen jó tulajdonságokkal rendelkező valódi távdobó bot lett.

Daiwa Phantom adatok

Karbonszál figyelmeztetés

A botok anyaga nagy sűrűségű szénszál (karbon), ennek köszönhetően a botok tömege igen csekélyre sikeredett, ami egy huzamosabb fárasztás során nem utolsó szempont. A modern kor követelményeinek maximálisan megfelelő, úgynevezett "slim" blankot foghatunk kézbe, mely a fogási pontoknál egy csúszásgátló neoprén bevonatot is kapott.

Daiwa Phantom Carp II Slim blank

A bot anyagának kiválasztása során az elsődleges szempont az volt, hogy egy kompromisszumoktól mentes progresszív akciójú bot kerülhessen a magyar pontyhorgászok kezébe is. Ez a gyakorlatban egy fárasztás közben igen jól felkeményedő botot jelent, tökéletesen kidolgozza a hal kitöréseit, megugrásait, sőt az esetlegesen rosszul kezelt vagy beállított fék hibákat (pl. ha az orsó fékje letapadna) is maximálisan korrigálja.

A bot illesztése

Az orsótartó kialakítása is olyanra sikerült, ami lehetővé teszi a viszonylag nagy orsótalppal rendelkező, nagy zsinórkapacitású távdobó és/vagy nyeletőfékes orsók stabil rögzítését.

Műszaki szempontból nem túl fontos dolog a design, de a japán fejlesztőmérnökök ezen a téren sem vallottak kudarcot! Míg a korábbi Phantom Carp egy fényes lakkozott felületű bot volt, az új II-es sorozat egy hihetetlenül elegáns matt fekete bevonatot kapott. Megtoldották még mindezt a fém zárókupakkal, aminek olyan összhatása van, mint a legmagasabb minőségi elvárással készült horgászbotokénak.

Elegáns matt felület

Matt fekete blank

Fém zárókupak

A botok gyűrűsora is tökéletesen megfelel a modern pontyhorgászat követelményeinek, a kisebbik bot 40mm-es, míg a 3,9m-es bot 50mm-es három talpas keverőgyűrűt kapott a még akadálymentesebb távdobás érdekében. Természetesen a teljes gyűrűsor nagy méretű SiC betétes.

A 3,6m-es bot keverőgyűrűje 40mm-es

A 3,9m-es bot keverőgyűje 50mm-es

A 3,9m-es bot keverőgyűrűje 50mm-es

Spiccgyűrű

A botok a tökéletes fárasztási karakterisztika elérése érdekében két részesek, mely ugyan nem könnyíti meg meg a szállítást, de egy lehajtott üléssel a legkisebb autóban is kényelmesen elfér. Azt gondolom, hogy ennyi kompromisszum kötelező annak érdekében, hogy a boton ne múljon a kapitális hal megfogása.

Ha összegeznünk kellene, akkor azt mondhatjuk, hogy egy hihetetlenül jó ár-érték arányú horgászbot került a piacra, mely versenyképes árával bárki számára elérhető! A profi karbonszálas bojlis bot a Daiwa Phantom Carp II. horgászbottal immáron nem elérhetetlen álom, hanem maga a tökéletes valóság!

Daiwa Phantom Carp II

A horgászbot természetesen megvásárolható a Webfishing Center Horgász Webáruház és Horgászbolt kínálatában! Kattintson a linkre: Daiwa Phantom Carp II.