Valamikor május elején a Facebook követőinket felkértük, hogy akinek van kedve, az tesztelje le a Daiwa idén debütált mini gumicsaliját a Twin Beam-et. Szabó Balázs pécsi pecás elsők között jelentkezett, az ő írását olvashatjátok:

Műcsalit tesztelni átok, vagy szerencse? Ezt mindenkinek maga kell, hogy eldöntse. Sokan álmodoznak, arról, hogy milyen jó lenne ennek, meg annak a cégnek a teszthorgászának lenni. Nekem most volt szerencsém tesztelni két Daiwa plasztik csalit. Daiwa Curly Beam twistert és Daiwa Twin Beam gumirákot/tintahalat.Mindkét csali kifejezetten az apró műcsalit horgászathoz lett kifejlesztve. Vagyis az Ultra Light pergetéshez. A csalik 2”-os méretben kaphatóak. Első ránézésre számomra a twister volt egy picit fura.

 Daiwa Curly Beam twister

A testhez képest a farok rész elég hosszúra sikeredett. Viszont mind a két műcsali igen „takonyszerű” gumiból készült. Amitől egy kicsit idegenkedtem az elején. De bizton állíthatom, hogy nagyon jó az anyaga a csalinak. Picit macerás felhúznia horogra, de ezen kívül semmi hátránya nincs. Sőt! Ha beesik, 1-2 csuka simán kibírják a fogaik által okozott sérüléseket. Képes a csali, az anyagának köszönhetően legalább a négyszeresére kinyúlni. Gyakorlatilag eltéphetetlen.

műcsalik

A Twin Beam rákot elvileg lehet drop-shot csaliként is használni, de nekem nem adott így halat. Mindkettő csalit jighorogra tűzve használtam. És itt jön a következő, sarkalatos pont. A jigfej. Mekkora is az ideális hozzá? Mindenképp micro/mini jigek a jók. Méghozzá 6-os vagy 4-es horogméretű, és 2 g-tól a 4 g-os fejig használtam. Ez a mérettartomány volt a legjobb a pecáim során.

Mikro csalihoz mikro jig

 

Kezesbárány

Tesztelésre főként Orfűn a Pécsi-tavon kert sor. Rengeteg sügér található ezen a tavon. Akkor már rá is térek a célhalakra. Főként csapósügér, amire én célzottan horgásztam. Persze nem azt jelenti, hogy nem lehet ezekkel a csalikkal más halfajt is fogni. Ügyes horgász szinte mindent meg tud fogni (persze kell hozzá egy jó nagy adag szerencse is). Smile

Na, szóval a sügér horgászat. Nem akarom ragozni, mert a horgászatáról már nálam nagyobb tudású, és hozzáértő horgászok már leírták, hogy hogyan, s miként érdemes sügérre pergetni. Inkább pár mondatban leírnám, hogy hol érdemes keresni a sügéreket. Mik azok a tipikus helyek, ahol szinte biztos, hogy lehet fogni belőlük párat.

Az egyik legjobb hely a csónak/hajó kikötő. Előszeretettel tanyáznak a sügérek a hajók alatt. A következő tipikusnak mondható hely, az a stégek alja, stégek lába mellett. Viszont egyre kell ezeken a helyeken ügyelni. Nem csak a sügérek szeretnek ezeken a helyeken pihenni. A csukák is előszeretettel ücsörögnek az árnyékban.

Igazi

Bárka

Bárka 2

ladik

szabó balázs

Naplemente

Elméleti horgászat folyik

Én ezért is használok fluorocarbon előkét sügérezés közben. Igaz ez sem ad 100%-os biztonságot a csukák fogaik ellen.

Kezdjük akkor a twisterrel. Vékony csali. Inkább féreg hatása van. Hosszúkás csali ellenére a sügérek meglepő módon ugyan úgy leszedték, mint a hagyományos twistereket. Viszont annyi hátránya van, hogy a hosszú farka miatt rendszeres az üres bevágás. Tiszta vízben meg lehet figyelni, hogy az apróbb sügérek a farkát csipkedik csak. Így hiába vág be az ember a kapásnak, nem akad meg a horog. De fogtam úgy is vele sügéret, hogy a twister farkán lógott a kis csapó. Nem engedte el, amit már egyszer megfogott. Cool

kis hal kis csali

A rák/tintahal utánzat adta a legtöbb halat viszont. Ennek a csalinak a vezetésekor nincs akkora nagy látványos „vibrálás” mint amikor egy twistert húz az ember, és látja, hogy mozog a farka a csalinak. De mégis ingerli a halakat. A két kis „csáp”, plusz a redőzött test. A horgászatok során a legfogósabb szín a glitterse áttetsző „Glittery Clear” volt. Valahogy ezt szerették a Pécsi tavon a halak. Hozzá kell tennem, hogy a tó vize igen tiszta. 1-1,5 méterre simán le lehet látni.

csapósügér

csapósügér

Ebben az áttetsző vízben kifejezetten élvezetes úgy horgászni, hogy látja az ember a csalit, és a sügér rajt, ahogy követik a műcsalit. Fogtam még az „Amber” színű csalival is, de kimagaslóan az áttetsző csali volt a legfogósabb. Nekem a világosabb, a nem annyira feltűnő színek adták a legtöbb halat.

twin beam a szájban

Csapó

A két csali igen fogós. Számomra a Daiwa Twin Beam gumirákok/tintahalak voltak a legfogósabbak. Igen sok halat fogtam velük (nem csak csapó sügereket). Sok sügér esett áldozatul ennek a csalinak. Sikerült fognom még vele pontyot, csukákat, süllőket.

Süllő

Ponty

Egy igazán univerzális plasztik csali. Anyaguk meglepően nyúlékony, és strapabíró. Nem ragadnak össze, nem fogják meg egymást. Szóval egy igen profi kis csali. Nekem elnyerte tetszésem. Ha sügérezni mész ne hagyd otthon, mert megbánod! Wink

 

A Daiwa Twin Beam és Curly Beam UL csalik megvásárolhatók a Webfishing Horgász Webáruházban!