Azon a tényszerűségen, hogy az Energós cuccok közül a Gold Star csoport képviseli a "beugró" olcsó kategóriát a minőségi finomságokhoz szokott pergető horgászok arcára széles derű kerekedik, mikor szóba hozom a GS wobikat. Jómagam is kételkedve fogtam kézbe az első darabokat, de a kíváncsiság, a minden új iránti fokozott érdeklődésem legyőzte a bennem munkálkodó előítéletet, s az elején csak hébe-hóba a műcsalis dobozból kezem ügyébe kerülő „goldik" később egyre többször remegtették a pergető botom spiccét. No nem véletlenül. Az első, velük megfogott halak után megvilágosodtam, hogy az ára és a neve alapján nem volt szép dolog, hogy elsőre ítélkeztem fölötte.

Gold Star wobblerek, szerényen, egymás között

Bár a fent említett reakción talán nem is lehet meglepődni, az emberek többségében a pillanat tört része alatt fogalmazódik meg a kérdés, mit lehet várni tőle, milyen célt szolgálhat egy négy-ötszáz forintba kerülő wobbler? Reményeink szerint ezekre a kérdésekre fog választ adni a cikk további része a Gold Star wobbler család különböző típusainak bemutatásán keresztül.
A wobblert kézbe véve láthatjuk, hogy a nagyfokú, részletes kidolgozás ebben az esetben nem üti meg a maximális szintet, a test anyagául szolgáló műanyag olcsósága és a festés egyszerűsége csökkentette az előállítási költségeket.
Az összeszerelés minősége véleményem szerint teljesen átlagos, a gyártás folyamatából eredő hibafaktorok azonban fellelhetőek nála. Helyenként hiányos, vagy sérült a festés, a mozgást meghatározó elem, mint például az orrkarika (vezetőszem) pozíciója helytelen.
Utóbbin egy fogóval és kellő szemmértékkel könnyen javíthatunk, s aki elfogadja, hogy kiállításra ugyan nem viheti szerzeményét, a használat során az én esetemhez hasonlóan felismerheti majd, hogy bizony egy kezes, helyenként valóban fogós, ezáltal szerethető műcsali van a birtokában. Olcsósága miatt egy-egy példány beszakításával nem terheljük jelentősen a családi költségvetést és az elveszítés okozta sokk is könnyebben kiheverhető. Na jó, elég a tréfából, lássuk a típusait.
Mára a Gold Star által gyártott wobblerek típusainak száma eléri a tízet. (LINK) Közöttük fellelhetők a vízfelszín meghorgászására alkalmas kis és nagytestű példányok, az egy, kettő, illetve háromrészes változatok. A méretsort tekintve a 3 cm-es UL kategóriába tartozó csaliktól a 10 cm-es példányokig találkozhatunk velük. A wobblerek kivétel nélkül tűhegyes, a legdrágább és legnemesebb horgok tulajdonságaival vetekedő VMC drillingekkel kerülnek forgalomba. Fegyvertartási engedély nem kell hozzájuk, de valóban veszélyesek, nagyon óvatosan bánjunk velük, mert egy rossz mozdulat is elég ahhoz, hogy figyelmetlenségünkből eredően a csontunkig hatoljanak. A Gold Star a wobblerek színét nem betű, hanem számkódokkal jelöli, érdemes lesz a jól bevált típusokat megjegyezni. A természetű nappali színekből, és a feltűnőbb, éjszakára, vagy zavaros, sötét tónusú vizekre ajánlható árnyalatokból is válogathatunk. Mivel egy cikk „még" élvezhető terjedelme véges, a mostani első részben a Gold Star wobblerek közepes méretű, fogós felszíni változatai kerülnek részletes bemutatásra.

GS Weedless Pike

GS Weedless Pike csukáknak szánt színekben

A Gold Star Weedless Pike tulajdonságra és kinézetre egyaránt a támolygó villantó és a wobbler egyvelegére hajaz. A 6,5 cm-es hosszban gyártott csalival nagyobb mélységek is meghorgászhatók, mindehhez a tömör műanyag testű wobbler kellő tömeget képvisel. Úszás, vontatás közben egyenes vonalú, billegő, libegő mozgást végez színes oldala lefelé, horga felfelé mutat. Védett horgos, úgynevezett bokorugrós rendszerrel készült, a horoghegy előtt elnyúló erős drótdarab távol tartja az akadókat, megakadályozza a csali fába ékelődését. Kápáskor, a rávágás pillanatában a drót - rugalmasságának köszönhetően – a horoghegy vonala alá hajlik, biztosítva ezzel a hal megakadását.

Tömör műanyag test biztosítja a hosszú élettartamot.  A festés és minta élettartama pedig a csukáktól függ majd

Ingerlő, imbolygó mozgása fogós színekkel párosul, a Weedless Pike a csukák akadós terepen történő pergető horgászata során már bizonyított.

A Weedless Pike esetében nem lehet kifogást találni a festés és lakkozás minőségében

Nem saját ötlet, de hatékony megoldást kínál nehéz terep vallatására

Bár a gyártó és a cikk forrása szerint ez a drót így jó, a saját gyakorlatit tapasztalatunk alapján a drótot illik visszavágni kb. a horog hegyéig!
Kialakítása miatt nagy távolságba, jól és pontosan dobható csali, a bevontatás során légies könnyedséggel dolgozik, ellenállását alig fogjuk érzékelni a finomabb pálcákon is.

GS Shad wobblerek

Igényes, élethű wobbler a GS Shad

A nyolc centiméteres felúszó wobbler hosszúkás terelőlapjának köszönhetően a mélyebb régiók meghorgászására alkalmas. Csörgős kialakítású, valóban igényesen kidolgozott műcsali.
Mozgása lágy, nagy amplitúdójú, imbolygó veretéssel dolgozó csali, amely képes felkelteni a közelben portyázó ragadozó hal érdeklődését. Táncával tökéletesen imitálja a sérült kishal mozgását.

A fejrész kialakítása dicséretet érdemel. A nagy terelőnyelv a csali testével, tömegével és az orr részen elhelyezett vezetőszemmel tökéletes egységet képez

Fogós, figyelemfelkeltő színei ezzel a mozgással párosítva a legóvatosabb ragadozók támadási kedvét is kiválthatja. Első osztályú VMC horgai minden körülmény között biztos akadást, és a fárasztás alatt tartást garantál.

A test mértani középpontjától a farokrészig terjedő uszonyszerű kiszögellésnek is jelentősége van

A vontatás intenzitásának függvényében a merülési mélysége 1,5-2 méter közé tehető. Mérete, formavilága miatt elsősorban csuka, süllő és balin horgászatára ajánlható, de biztosra vehető, hogy harcsás szakaszokon a bajuszosok sem fognak lemondani róla.

GS Fat Shad

A GS tört csőrű felszíni wobblere

Nagy méretéhez (9 cm) könnyű súly és ezáltal nagy felhajtóerő társul. Tipikusan a felszíni zóna csalija. A tradicionális shad formánál kissé teltebb, szélesebb testű wobbler, a jól ismert elkeskenyedő farokrésszel. Súlyelosztása, belső csörgős rendszere miatt pontosan és jól dobható modell. Neves társaihoz méltó verető mozgásba kezd már lassú bevontatásra is, de gyorsabb orsótekerésre is jól reagál, kevésbé hajlamos a túlveretésre.

A belső drótozás, az erős kulcskarika és a minőségi hármashorog  aggodalommentes fárasztást tesz lehetővé

Folyóvízen és állóvízen egyaránt eredményesen használható, a sodró, áramló víz ugyanúgy „otthona", mint az állóvizek sekély parti részei. Kövezések, tartások eredményes süllő csalija, a kisebb egyedek is nagy vehemenciával támadják, éppúgy, mint a nagyobb példányok.

A GS Shad esetében is megalapozott a bizalom

GS Fat

A GS Fat-ról én sem hittem volna, hogy ennyi pénzért igazi kincsre fogok lelni

Tömzsi, kerekded, sajátos formavilágával valami egészen újat teremtett a Gold Star. A 6 cm-es zömök testű wobbler egyre több ismerősöm dobozában fellelhető már, saját tapasztalataimból kiindulva cseppet sem lepődtem meg azon, amikor a jóleső meglepetés hatására jöttek tőlük az elismerő vélemények arról, hogy mennyire jó, mennyire hatékonyan működik.
És valóban! A Gold Star széria talán legjobban eltalált, legjobban megépített egyedéről van szó. A sikernek sajnos mégsem lehet annyira édes az íze, a sok kísérletezés alatt jött elő egy, azaz egy darab hiba, így negatív tapasztalatról is be tudok számolni, amit ha a majdani használat során figyelembe veszünk, sikeresebbek leszünk. Pedig tényleg (majdnem) tökéletes a wobbler, egy hajszálnyi hiányzott csak hozzá …
Nem, nem a festés kopásáról, pattogzásáról fogok beszélni, azt már az elején elfogadtam és elkönyveltem. Hogy helyenként lesz egy-egy kisebb pötty? A kutyát sem érdekel, attól még lehet jó és fogós egy wobbler! Sőt! Bizonyos körökben, minél több egy fognyom egy wobin, annál nagyobb az eszmei értéke!
A gond a test drótozásában keresendő, konkrétan annak lágysága miatti deformációban. Az orrkarika képes egy közepes terhelés hatására is megváltoztatni a pozícióját, hajlamos a ferdülésre, és a csálésága miatt a vontatás iránya sem lesz követhető. Ennyi. Sajnos Kínában erre nem figyeltek eléggé oda. A megoldást a sűrű orrkarika ellenőrzés, az elakadások és a sikeres fárasztások utáni helyreigazítások fogják jelenteni. Egy idő után hozzá lehet szokni ezen műveleti beavatkozáshoz, attól pedig nem kell tartani, hogy az anyagelgyengülés miatt végzetes hibája lesz az orrkarikának, ugyanis a fent ismertetett manőverrel csupán 0,3, maximum 1 millimétert igazítunk az orrkarika helyzetén, tehát anyagának csavarodásáról nem beszélhetünk. A lágy, puha drótnak köszönhetően fogó sem kell hozzá, egy keményebb vékony fémtárggyal (akár egy horog szárával) „műthetünk".

A látszat ellenére nem volt könnyű terep, nagy nehézségek árán ezt az igazi vadvízi csukát a GS Fat varázsolta elő, miközben mindenki  sáros lett. Halam a horogszabadítást követő fotózás után azonnal „fürödhetett

A GS Fat wobblerrel a csukákat, süllőket vehetjük üldözőbe nagy reményekkel. Merülési mélysége 0,8-1 méter között van, használhatjuk minden víztípuson, nagyobb folyókon, tavakon, sekély csatornákon egyaránt.

A GS Fat VMC horgai esélyt sem adva a szabadulásra kapaszkodnak a csukapofában

Jó, hogy nem nyelte be, így kisebb sérülésekkel megúszta a randevút

A tökéletes orrkarika pozíció az egyik Fat-on…

…és a helytelen, mozgásirányt befolyásoló bosszantó deformáció. A fent leírt módon javítható. Kis figyelem ráfordításával nagy élményeket  szerezhet majd számotokra is a Fat!

A cikkben szereplő GS Wobblerek megvásárolhatók a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában!

Az eredeti forrás: www.energofish.hu