Wright & McGill pergetőbotok: minőség és elegancia!

Nemcsak hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban, de világszerte is több ezer horgász használja teljes megelégedéssel és szenvedéllyel a híres Wright&McGill termékeket, legyen szó akár botokról, orsókról, vagy egyéb minőségi kiegészítőről. A colorado-i cég remekművei a Webfishing Center Horgász Webáruház jóvoltából hazánkban is elérhető 2012-óta. A választék főként a híres amerikai pergetőhorgász - a 2009-es Bassmaster Classic győztes és számos további versenyen az élen végző - Skeet Reese nevével fémjelzett speciális pergető botokra koncentrálódik. Az elhivatott profi pergetők, de akár a haladó szinten tartó horgászok is találhatnak igényükhöz, elképzelésükhöz tökéletesen passzoló botot, akár casting (azaz multi orsós), vagy hagyományos orsótartós spinning kivitelről. Mielőtt belekezdenénk az egyes típusok részletes ismertetésébe, le kell szögeznünk egy általános érvényű megállapítást. Ezek a sárga-fekete színbe öltöztetett botcsodák mindenféle túlzás nélkül egytől egyig a modern kor remekműveinek, technológiailag az egyik legfejlettebb eszközöknek számítanak. Közös jellemzőjük a gyártás során felhasznált Carbon Nanotube gyanta és a mikro-méhsejt technológia (Micro Honeycomb Technology), mely kimagasló szilárdságot biztosít a botoknak, amellett, hogy súlyuk elenyésző marad. A felhasznált karbon rétegek és szálak, mennyiségének, sűrűségének kalibrálásával az egyes horgászmódszerek által támasztott nagyon magas követelményeket is maximálisan kielégítették. Mondhatni, a mérnökök mindent kihoztak a grafitból (karbon), amit csak lehetett!

Tényleg nagy a választék, ha lehetõségünk van rá, legalább egyszer mindet fogjuk kézbe!

A botok nyélrészén minden lényeges adat fel van tüntetve. A nyél kivétel nélkül mindegyiknél egy új technológiával készült öntött gumi, mely a végtelenségig megőrzi kiváló tulajdonságait, ellenálló képességét.  Fogásuk nagyon jó érzést kelt!

Football Jig/Big Worm

Ahogy a neve is utal rá, egy sokgyűrűs jigelő bottal van dolgunk. A blank magas modulszámú karbon anyaga mikro méhsejt technológiával felvértezett. A Football Jig egyrészes, nagyon gerinces casting bot, melynek teljes hossza 7,2 láb, azaz 219 cm. A blankra 14 (!) db gyűrű került, mely tökéletes zsinórvezetést biztosít és hibátlan karakterisztikát a megakasztott hal súlya alatt. Dobósúlytartománya 1/4-1 oz (értsd ounce, uncia), tehát maximum 28 gramm. A nyélrész legvastagabb átmérője 12 mm. Rövid, mindössze 39 cm-es nyele az ergonómia nagyon magas fokát testesíti meg. A Football Jig keménységéről már ejtettem szót, vastag zsinórral sem lehet kárt tenni benne, tipikusan a nagy csalikhoz tervezett casting pálca. Jó választás arra a szituációra, ha például szűk helyen kell nagyon nehéz terepen, pl. tuskók, bedőlt fák közvetlen közeléből nagy csukákat előcsalogatni.

A hely adottsága miatt vastag fonottal jöhetett csak ki

A Football Jig/Big Worm gyűrűinek elrendezése. Arra a célra, ha nem kell nagyot dobni, de kell a brutális erő

Tessera Jig/Worm

A Tessera Jig/Worm castig botja két hosszban található meg a boltok polcain. Kemény, erős, nagyon gyors botok ők is, ahogy a „fast action" felirat is árulkodik rajtuk. Dobósúly tartományuk is megegyezik, 1/4-1 oz, tehát elméletileg 7-28 grammos csalikhoz ideális. A hosszabbik verzió 7,2 ft, azaz 219 cm hosszú, 11 db cirkónium gyűrűvel, 41,5 cm-es nyéltag hosszal és 13,5 mm-es legvastagabb (nyél)átmérővel. Egy borzasztóan merev karakterrel rendelkező pálca, akit nehéz csalikhoz álmodtak meg. A gyakorlat azt mutatja, hogy a 40 grammos tartományban szereplő csalik is, legyenek akár plasztikok, vagy jerk csalik, simán, mindenféle erőlködés nélkül eldobhatóak. Rövidebbik változata 6,4 ft, azaz 195 cm. A bottesten 10 db gyűrű került elhelyezésre, melyek a sűrű és egyenletes elosztásnak köszönhetően szinte bármilyen terhelést képesek levenni a bot teljes hosszáról. A terhelés egyenletesen oszlik meg a blankon, akármekkora hal és akármekkora csali problémát nem okozna neki. Nyéltagátmérője is szolidabb, mindössze 11 mm, melyen át kezünkben érezhetjük csalink minden rezdülését.

A gyűrűk felkötésére is nagy figyelmet szentelnek az amcsik, egyik sem lóghat ki a sorból, még fél mm-t sem!

Shanky Head/Senko

A változatosság kedvéért egy hagyományos, peremfutó orsóra tervezett pergetőbottal folytatom a bemutatást. A Shanky Head/Senko szintén magán és magában hordozza a mikro méhsejt technológia (Micro Honeycomb Technology) minden előnyét. 7,2 ft, vagyis 219 cm hosszúsága ellenére egy rendkívül könnyű, de borzasztóan erős bot. Ő rendelkezik a Skeet Reese széria legkisebb nyéltag átmérőjével, mely mindösszesen 9,5 mm. Dobósúlytartománya 1/8-3/8 oz, tehát hozzávetőlegesen 3,5-10 gramm. Ezek az átváltások, vagy viszonyszámok senkit se zavarjanak, lényeg, hogy könnyű csalikhoz ideálisak ezek a botok. Kis méretű (3-5 cm-es) wobblerekkel és plasztikokkal (max. 10 grammos jigfejig) működnek igazán megfelelően. Nála is a „fast action" felirat utal a gyors, kemény karakterére. Sügérezésre, domizásra, valamint finom plasztik csalis süllőzésre ajánlható igazán.

Egytalpas, nagy átmérõjű keverőgyűrűt kapott a nagy dobástávolság elérése és a súlycsökkentés miatt. 13 db gyűrű szolgálja ki az első osztályú zsinórvezetést!

41 cm nyélrésze tökéletesen eltalált. 2000-es orsóval alkot igazán ütős párost a Senko. Vékony fonottal és kisebb csalikkal használva…

…nyit új dimenziót a könnyű pergetés hívei előtt

Mag Spinner/Method

Megjelenésében és funkciójában is eltér az előző W&M pergetőbottól a hagyományos peremfutó orsóval használható Mag Spinner. 6,4 ft hossza (195 cm) és 1/4-3/4 oz (7-21) grammos dobósúly tartománya ideális paraméterekkel ruházza fel a közepes csalik alkalmazására. Gerinces, közepesen gyors akciójú („medium fast action") bot. A bottesten 9 db nagy átmérővel rendelkező gyűrű biztosítja a pontos és nagyon hosszú dobásokat. Nyélrészének legvastagabb átmérője pontosan 10 mm, nyelének hossza pedig 40 cm, ami könnyű kezelhetőséget kölcsönöz a botnak. A legjobban a közepes méretű, 5-7 cm-es wobblereket és a 10-14 grammnál nem nehezebb plasztikcsalikat esik jól vele használni. Tökéletes csukás, süllős, balinos bot!

Jól látható a különbség a Mag Spinner és a Senko gyűrűzése között. Egyértelműen más-más feladat megvalósítására alkalmasak

Jerk Bait/Top Water

A széria egyik legkezesebb és leghamarabb megszerethető darabja ez a könnyű, rugalmas casting pálca. Hosszúsága 6,8 ft, vagyis 207 cm, 1/8-1/2 oz dobósúly tartományú, tehát a kb. 4-14 grammos csalik fekszenek neki igazán. Akciója medium fast, vagyis közepesen gyors. 10 db nagy átmérővel rendelkező cirkónium gyűrű, és a botrész rugalmas felső harmada felel a nagy dobásokért. Egy nem túl feszes, de optimális karakterrel rendelkező casting bot. A felszíni wobblerek ugyanúgy jól vezethetőek vele, mint a kisebb méretű jerkcsalik.

Bátran használjuk fonott zsinórral!

A gyűrűk elhelyezkedése, és a blankhoz nagyon közeli elhelyezkedésük meghatározóak dobáskor, csalivezetéskor és fárasztáskor egyaránt!

A fent említett típusok mindegyike – a Senko kivételével – tökéletesen alkalmas  a nehezebb és nagyobb méretű csalik vezetésére

A hetes Slider a Football Jig és a Top Water botok legjobb barátja. A megszállott castingosok imádni fogják!

Egy tökéletes multiorsós bot mit sem ér tökéletes orsó nélkül. Szerencsére ezen a téren sem kell tovább kompromisszumokat kötni, mert a botokkal egy időben egy denveri cég multiorsókat is küldött a botjai mellé, s nem is akármilyeneket. Elég csak a paraméterek és technikai jellemzők adataira vetni egy pillantást az orsó dobozán, és azonnal látni fogjuk a többi tekerővel szembeni nem mindennapi különbséget. Ha ráadásul meg is pörgetjük valamelyiket, garantáltan minden kétségünk el is fog szállni!

A Wright & McGill Victory multiorsója a teljesítmény és a technika ötvözetének legmagasabb szintű példája. Jobb és balkezes kivitelben, nagy sebességű 6,2:1 és 7:1-es áttételezéssel, 9+1 csapággyal készül. Súlya pedig mindössze 218 gramm!

Nincs is más dolgunk hátra, mint hogy egy jó választás végén a Wright & McGill-ek valamelyikével megcélozzuk kedvenc vízpartunkat. Higgyétek el, nem fogtok csalódni!

Természetesen a Wright & McGill termékek elérhetőek a Webfishingnél: Wright & McGill

Forrás: www.energofish.hu