Kipróbáltuk: Carp Expert Sticky Grain

 

Vannak szituációk, amikor csúzlival nagy távolságra szeretnék bejuttatni bizonyos szemes csalogatóanyagot, ami lehet kukorica, búza, vagy más főtt takarmány, de lehet akár pellet is.

 

Image
Az első teszt alanyai: a ragasztó és a Carp Expert frankfurtis pellet

 

A cél az, hogy a nagy távolság ellenére ne szórjuk szét a kaját, hanem lehetőleg kis helyen tudjuk felkínálni a csalétket. Hasonló a probléma, mint a csonti és a csontiragasztás területén, csak itt magvakról és pelletről van szó.

 

Image
Először tisztán a ragasztót kevertük be

 

A ragasztás igénye felmerülhet nagyobb sodrású folyóvízen is, ahol szintén az a cél, hogy a bejuttatni kívánt szemes takarmány viszonylag koncentráltan legyen fellelhető a halak számára.

 

Image
Annyi vizet adtunk hozzá, hogy pasztaszerű állagot kapjunk

 

Mindkét esetre megoldást kínál a Carp Expert Sticky Grain nevű ragasztója. Az anyag por alakú, vízzel keverve ad egy erős pasztát, ami képes úgy összefogni a kukoricát, vagy a pelletet, hogy az igen nagy távolságra is biztonsággal csúzlizható.

 

Image
Már itt látszik, hogy ez a massza nagyon erős

 

Először a ragasztót tisztán, minden hígítás nélkül kevertük be. Hogy rögtön igazi feladat elé állítsuk, közepes méretű Carp Expert Frankfurtis pelleteket próbáltunk meg összeragasztani vele.

 

Image
Íme a csúzlizásra kész golyóbis

 

A faladat olyan jól sikerült, hogy már első blikkre látszik, igen erősen összeálló golyóbisok készíthetők. Nem is az a gond vele, hogy idő előtt szétesne, sokkal inkább az, hogy még víz hatására is csak nagyon lassan kezd szétesni. (Ha halak is nekiesnek, valószínűleg gyorsul a folyamat.)

 

Image
Már eltelt 2 óra, de semmi...

 

Mindenesetre akváriumi tesztünkben azt láttuk, hogy még a víz alá bocsátás után 2 órával is egyben van a pakk, sőt a felszínén található pelletek már kezdtek szétesni, de maga a golyó nem! Azonnal látszik, hogy ez így csak részben teljesíti a feladatot, hiszen a bejuttatás rendben, de a halak számára nem lesz könnyen hozzáférhető a pellet.

 

Image
Második körben már csak kisebb részarányban használtuk a ragasztót

 

Rögtön elkezdtünk kísérletezni, milyen arányban kell etetőanyaggal keverni a Sticky Grain-t, hogy hamarabb bomló elegyet kapjunk. A második körben a Carp Expert "Tutti-frutti" etetőanyagával kevertük a ragasztót.

 

Image
18 db 12 mm-es Carp Expert aszalt szilvás pelletet rejt a gombóc

 

Többfajta arányítás után arra jutottunk, hogy a ragasztó 15-25%-os jelenléte is igen erős kapcsolatot biztosít, s egy átlagosan bomló, nem túlvizezett etetőanyaggal nagyjából félóra alatt teljesen széteső gombócokat kapunk.

 

Image
10 perc a vízben: már látszanak a leváló szemcsék

 

Összefoglalva elmondható, hogy a Sticky Graint egy az egyben teljesen felesleges használni, mert annyira erős ragasztó hatása van, hogy túllövünk vele a célon. Egy dunai horgászaton, ahol egy átlagos 2-3 méteres vízben szeretnénk az aljzatra juttatni a szemest, vagy a pelletet, az 50%-os keverési arány is bőven megfelel, ez még simán elbír gyöngykavicsot is a keverékbe, ami nehezíti a gombócot és jobban helyben tartja. Folyóvízre mindenképp nagyobb, ellapított "lepényeket" készítsünk, ez áll meg a leginkább a folyásban. Ezt nyilván kézzel tudjuk bejuttatni, nem csúzlival.

 

Image
20 perc a vízben: már alig tart valami...

 

Image

 

Image
30 perc után teljes a szétesés

 

 

A Carp Expert Sticky Grain etetőanyag ragasztó megvásárolható a Webfishing Center Horgász Webáruház ban itt: LINK

Forrás: www.energofish.hu