A 2012-es esztendő egyik újdonsága a Black Spider Rod Pod Combo szett. Elvittük terepre, hogy begyűjtsük az első benyomásokat, s megnézzük, mi, hogyan működik rajta. Kezdjük néhány adattal. Ez a rod pod akár négy bot elhelyezését is támogatja. Alapból két elektronikus kapásjelző és két swinger található a szettben, de igény szerint ez kiegészíthető. A szerkezete nagy teherbírású fém, jobbára erős alu ötvözet, így az önsúlya mégis alacsonyan tartható.

 

 

Az egész, ahogy a képen is látható, egy erős gyöngyvászon táskában kapott helyet. A bot nyelének feltámasztásához mindenkinek a saját ízlésének, bottípusának megfelelő tartófejet kell vásárolni, ilyet nem tartalmaz a csomag.

 

 

A táskát kicipzárazva előbukkannak az alkotóelemek. Minden szépen rögzítve van vagy gumifüllel, vagy tépőzáras pánttal.

 

 

Középen egy lapos, puha elválasztó lap szeparálja kétfelé a tárolóhelyeket, megakadályozva, hogy a fém alkatrészek egymáshoz kocogjanak, zörögjenek, kopjanak szállítás közben.

 

 

Ahol lehetséges bebújtatni pl. a lábakat, ott a gumi fül szorítja le az adott elemet, ahol ez nem működik, oda került a tépőzáras pánt.

 

 

Az összeszerelés központi eleme egy masszív csonka gúla (az nagy fekete hegy nélküli piramis). Ezzel együtt öt alkatrésszel a felépítmény alapjai rögzíthetők.

 

Image

 

Image

 

Először a kis fogantyúval ellátott tengelyt alulról át kell dugni, majd a felépítmény alsó elemével összecsavarozni.

 

Image

 

Ezután kell az elforgatható felső elemet igény szerinti állásba (ez később is könnyedén módosítható) rögzíteni a kisebbik fogantyús elem segítségével.

 

 

A lábak az alsó rész elforgatásával hosszban nyújthatók, majd visszaforgatással a megfelelő méretben rögzülnek. Ezt a rod pod horgászatra megfelelő helyének megtalálásakor érdemes megcsinálni.

 

 

 

Ezzel a művelettel az alsó fertály kész is van, lábra állítható a rod pod.

 

Image

 

Az első és a hátsó bottartó elem azonos, mindegy melyiket hová tesszük. A megfelelő magasságot a két oldalsó rögzítő csavarral állíthatjuk be.

 

 

 

 

A bottartó vízszintes helyzete a képen látható csavarmenet nyitásával bő határok között állítható. Oda kell figyelni, hogy az egyik elforduló fél bemarásai találkozzanak a másik fél kitüremkedő kis csapjaival. Érdemes a bottartót kissé hátra billenteni, ha jók az időjárási viszonyok. Szélben, hullámzásban viszont a spiccek vízfelszín felé közelítése ajánlott.

 

 

Ideje átnézni a szettben található két elektromos kapásjelzőt és a szvingereket. Az egyik pár kék kapásjelző leddel és szvingerrel, a másik pedig zölddel áll rendelkezésre, így mindig meg tudunk különböztetni minden darabot.

 

 

A kapásjelző már kézbe véve azonnal jó benyomást tesz, mert nagyon finom, ún. "soft touch" bevonatot kapott, amitől fogása selymes, kellemes tapintású. Elől a Black Spider logó és a bekapcsoló gomb azonnal szembe tűnik, ahogy a két oldalon felül a jelző ledek is. Az előlapon vonzza a szemet a központi nagy tárcsa (mely kapás esetén látványosan fénybe borul). Első használatkor, ha az elemek behelyezése után nem kapcsolódik be automatikusan a készülék, a 'V' jelzésű bekapcsoló gombot kell néhány másodpercig nyomva tartani. Fontos, hogy ugyanez a gomb egyben a hangerőt is állítja, így további rövid nyomásokra a hangerőt tudjuk léptetni. Hosszú megnyomásra kapcsolja ki a készüléket.

 

 

 

Az elemek helyes behelyezésére ügyelni kell! 3 db kis ceruzaelemre lesz szükségünk (AAA), mely nincs mellékelve, a gyártó a felhasználóra bízza, milyen minőségűt szeretne beletenni. A hátlap lecsúsztatása után a két szélső elem pozitív pólusa lesz lefelé, a középsőé felfelé.

 

 

Ez nincs külön jelölve (a hosszabb rugóhoz megy általánosan a negatív, a rövidebbhez a pozitív pólus), legyünk biztosak benne, hogy pólushelyesen rakjuk bele az elemeket!

 

 

A szvinger felső szorító elemeinek összetartó erejét az alsó csavarmenetes hengerrel állíthatjuk megfelelőre. Ez zsinórméret kérdése is.

 

 

A szvinger alját letekerve előbukkan a kis led, mely a hozzá tartozó kapásjelzővel azonos színben világít kapás estén.

 

 

 

 

Az 'S' a 'sensitivity' azaz érzékenység beállítására használható. A gombot nyomva 8 féle szint állítható be. Az egyes szintek beállítását változó hosszúságú dallam is jelzi, hogy tudjuk hol tartunk. A legrövidebb hangjelzés állítja be a legmagasabb érzékenységi fokozatot. Ekkor a kapásjelző görgő minimális elmozdulására is azonnal jelzést kapunk. További nyomkodásra a dallamok hosszának növekedése azt jelzi, hogy egyre nagyobb görgő elmozdulás esetén kapunk csak kapásjelzést. A nyolcadik szinten már futni kell a zsinórnak, hogy bejelezzen. Nem kell sokkal bővebben taglalni, hogy ez mennyire hasznos funkció. Nyugodt időben, kis áramlás és szél mellett lehet érzékenyebb beállításokat is alkalmazni, míg extrémebb viszonyok között, vagy kifejezetten nagy halra várva alacsonyabb érzékenység mellett nem fogja a horgászt sípolással bosszantani a jelző minden kis mozdulatra.

 

Image

 

A fölső 'T' jelzésű gomb a kapásjelző hangjának tónusát állítja. Itt is 8 féle lehetőség közül választhatunk, nyilván egyéni igény kérdése, kinek melyik tetszik.

 

 

A beállított kapásjelzőt a rod podunk első tartóvillájának négy csatlakozási pontjába is rögzíthetjük. Igyekezzünk szimmetrikusan elhelyezni, hogy majd a kettő, vagy négy bottal stabilan álljon a bottartó.

 

Image

 

A menet tetején, a jelzőhöz közel egy csavar is rendelkezésünkre áll, hogy a kapásjelzőt megfelelően magunk felé (vagy a kívánalmaknak megfelelően) rögzíthessük be.

 

Image

 

Ahogy korábban is említettük a két kapásjelző zöld és kék színekkel jelez, ez is segít megkülönböztetni majd a botokat. Hasznos lesz mindig ugyanabban az állásban használni a színeket, így hamar rögzül majd melyik szín tartozik a jobb, melyik a bal oldalhoz. A Black Spider Rod Pod Combo szett, ahogy a képek is bizonyítják nagyon gyorsan és könnyen összeállítható. A központi rögzítésű lábaival, nagyon jó súlypontjával, azon rod podok közé tartozik, melyek kis felületen is stabilan rögzíthetők. Akár csónakos használatra is javasolható! A váza erős és könnyű alumínium, mely stabilitást ad, de támogatja a könnyű súlyt és az egyszerű szállíthatóságot. A szettben található kapásjelzők nem túlbonyolítottak, de minden fontos beállítással rendelkeznek, kifejezetten minőségi külsővel, modern külalakkal és megbízható funkciókkal bírnak. A szett, így kapásjelzőkkel, szvingerekkel együtt kifejezetten jó ár-érték arányú. A combo segítségével horgászállásunk, botjaink elhelyezése abszolút profi módon kezelhető, s a kedvező ár ellenére egy pillanatig nem fogjuk azt érezni, hogy bármiféle kompromisszumra kényszerültünk volna.

 

A termék megvásárolható a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában itt: LINK