Energo Team Fish Finder teszt, használati útmutató

 

Az Energo Team által forgalmazott Fish Finder névre keresztelt hordozható halradar sok szituációban nagyon nagy hasznunkra lehet a horgászat során. A készülék segítségével a "víz alá láthatunk", és hozzájuthatunk olyan információkhoz, melyek alapvetően befolyásolhatják horgászatunkat, módszerünket. 

 

 

Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók a halradarral kapcsolatban. A kicsomagoláskor láthatjuk, hogy a csomagban megtalálható
•    egy fejegység,
•    egy jeladó  (szonár) 7 méter kábellel,
•    egy angol nyelvű használati útmutató,
•    garancia papír,
•    és egy nyakpánt

Magyar nyelvű használati útmutató letölthető innen: LINK

 

 

A készülék 4 db AAA méretű ceruza elemmel működik, melyet a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában szintén megtalálhat! 

 

 

 

A beüzemelése nagyon egyszerű, mindössze a fejegység hátulján elhelyezett elemtartó fedelet kell lehúzni, az elemeket helyesen beletenni, a jeladó kábelét a fejegység tetején található csatlakozóba rögzíteni.

 

 

A készüléken három gomb található, felül egymás mellett a "Setup" és az "Enter", alul pedig a bekapcsoló gomb. 

 

 

 

Értelemszerűen a bekapcsoló gomb (amin a nemzetközi "főkapcsoló" piktogram látható) megnyomásával indítjuk el a halradart. Ezzel az egyszerű mozdulattal a készülék máris használható az alapbeállításokkal. A jeladó kétféle módon is használható. Egyrészről fixen is rögzíthetjük akár egy tartószerkezeten (LINK) (ha mobil egységként szeretnénk hordozni), akár a hajó fartükrén. Másrészről mellékelve található az adatkábelen egy sárga szivacskorong, mely kiválóan alkalmas a fejegység felszín közelében tartására. A koronghoz tartozik egy kis fekete dugó, melyet a korong közepére szorítva, rögzíthetjük a korongot az jeladótól megfelelő távolságra. Ez a távolság egyébként nem kell, hogy 10-20 cm-nél több legyen, arra kell ügyelni, hogy a jeladó stabilan a vízfelszín, illetve fém csónakok esetén a csónaktest alatt legyen.  Ez pedig mindenképp adott. 

 

 

A korongos megoldás kiváló lehetőséget jelent a partról való radarozáskor, és a belly boat-os horgászat esetében. Ha szeretnénk mind a 7 métert kihasználni (ennyi az adatkábel hossza), akkor gondoskodni kell arról, hogy a kábelre megfelelő távolságonként valami felúszó kiegészítőt rögzítsünk. Pl. kis hungarocell darabokat. Ugyanis a kábel ezek nélkül lesüllyed és tehetetlenségénél fogva közelebb húzza a jeladót illetve amennyiben a kábel a jeladó alá süllyed téves zavar információk is megjelenhetnek a kijelzőn! Partról a korongos megoldással tudjuk ellenőrizni az aljzat esésének mértékét, megtalálhatjuk az első törést, ami segíthet a megfelelő horgászhely kiválasztásában. Belly boat-tal horgászva pedig a korongos megoldással folyamatosan mellettünk lehet a jeladó, mindig tudni fogjuk, milyen mély a víz alattunk. Ez nagyobb segítség, mint sokan elsőre gondolják. A legtöbb belly boat nincs felkészítve a radar jeladó rögzítésére, de ha még lenne is, a hascsónakon annak mozgása miatt nem lenne stabil helyen. Az Energo Team Fish Finder viszont a korongos tartóval optimális megoldást nyújt erre.

 

 

 

A bekapcsolás után a képernyő jobb felső sarkában láthatjuk a vízmélység kijelzését. Ez a legfontosabb adat. A felső sávban balról jobbra következő, változtatható paraméterű ikonokat találjuk:
•    érzékenység
•    takarékos üzemmód ki/be
•    háttérvilágítás ki/be
•    hangjelzés ki/be

 

 

 

A paraméterek változtatásához a "Setup" gombot kell 3 mp-ig nyomva tartani. Ekkor az "Érzékenység" ikonja villogni kezd. Ha ezt a paramétert szeretnénk állítani, akkor az "Enter" gombbal tehetjük meg. Ha tovább szeretnénk lépni a "Takarékos üzemmód" állításához, még egyszer meg kell nyomni a "Setup" gombot. Ekkor ismét két lehetőségünk van, az "Enter"-rel kapcsoljuk az üzemmódot ki/be, vagy a "Setup" ismételt megnyomásával tovább lépünk a háttérvilágítás kapcsolásához. Ugyanígy jutunk el az utolsó állítható paraméterhez, a "Hangjelzéshez".  Az ikonok jelentése egyértelmű, az érzékenység több fokozatban állítható, ha csak a nagyobb halakat szeretnénk látni, akkor érdemes lejjebb venni. Ha bekapcsoljuk a takarékos módot, akkor optimalizálhatjuk a készülék fogyasztását. A háttérvilágításra csak sötétedés után van szükség, figyeljünk rá, hogy nap közben ki legyen kapcsolva, mert ez fogyaszt a legtöbbet! A hangjelzés funkciója is magától értetődik, akkor hallunk csippanást, ha halat észlel a készülék. Van akinek elég látni, van aki hallani is szereti. 

 

 

Van még egy kis ikon, amely a telepek töltöttségét jelzi. Három állása van, tele, félig, és kimerülőben. Kapcsolhatunk demó módot is. Ezt a bekapcsoló gomb 5 mp-es nyomva tartásával tudjuk aktiválni, de csak a kikapcsolt állapotból kiindulva. Ha vissza akarunk térni a normál módhoz, akkor ki kell kapcsolni, és a normál nyomással úja el kell indítani!

 

 

A kijelző jobboldali függőleges részén látunk egy rácsozott oszlopot, melyben a detektált halak megjelenésével egyidőben megjelenik a megfelelő magasságban egy kis pont. Ez külön is jelzi, hogy az észlelt hal az egész vízoszlop magasságágát tekintve hol helyezkedik el.

 

 

 

 

A technikai paramétereket áttekintve azt látjuk, hogy a radar 0,70 és 100 méter között használható. Sós és édes vízben egyaránt működik. A jeladó látószöge 45 fokos. A háttérvilágítása (ha bekapcsoljuk) zöldes sárgás színű. Alapvetően vízállónak mondott kivitel. Esőben, rácsapott vízzel nem lesz gond, de azért víz alá ne nyomjuk be!

 

 

A kéthetes tesztperiódus alatt használtuk belly boat-os horgászathoz és a kuttyogatáshoz is. Naponta 3-6 órát volt folyamatosan bekapcsolva. Használtuk éjszaka is. Egyértelműen megállapítható, hogy a készülék energiagazdálkodása remek. Még egy átlagos minőségű elemszettel is 15-17 óra üzemidőt tud (nettóban ugye!), de egy tartósabb, márkásabb elemmel több, mint a dupláját is. A háttérvilágítás használatával az energiafelvétele nagyjából duplázódik. Nap közben semmi szükség erre, így tényleg csak éjszaka érdemes bekapcsolni. 

 

 

 

Összegezve elmondható, hogy ár-érték arányban kiváló vétel. Nem tud az ET Fish Finder csodákat, menüje, funkciói is korlátozottak, de a legfontosabb dolgokat stabilan és jól mutatja, ezek közül is a horgászok számára lényeges vízmélységet és a talaj növényes/köves mívoltát.
Belly boat-hoz legalább egy ilyen kötelező. A pánttal nyakba véve mindig a kezünk ügyében van, de különösebben nem kell figyelnünk rá. Ha nincsenek valóságtól elrugaszkodott kívánalmaink a radarral kapcsolatban, és az erősségeire koncentrálunk, fontos kiegészítője lehet a horgászatainknak.Ha valaki csak partról szeretne radarozni, nekik ugyanezen készülék vezeték nélküli változatát ajánlom!

A halradarok megvesárolhatóak a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában!

(LINK) Vezetékes Halradar

(LINK) Vezeték nélküli Halradar