Daiwa Compass Mobil Telepole spiccbot tesztje

 Némi fenntartással, vegyes kíváncsisággal vettem kézbe a Daiwa Compass névre keresztelt spiccbotját. Természetesen, a mindenképp feltűnő szállítási méretnek, (nem véletlen a Mobil elnevezés…) és a következésképpen hihetetlen mennyiségű tagnak szóltak érzéseim. Hogy mennyire lesz nehéz, hogy tarja magát… és hasonló aggodalmak ötlöttek föl bennem.

 

Első pillantásra leginkább egy esernyőre emlékezteti az embert, legkevésbé horgászbotra. A tokból kiemelve persze egyből egy klasszikus spiccbot köszönt vissza, csak piciben. Tényleg 40 cm! Nem tudom ki, hogy van ezzel, de a szállítás számomra fontos tényező egy horgászbotnál; őkelme ezen a téren verhetetlen! Kellemes ezüst, és kék/piros színösszeállítása is el van találva

 

Image
Daiwa Compass Mobil Telepole spiccbot - mindössze 40cm!

 

A tagokat védő záródugó eltávolítása után a tűspiccre rögzített „csüngő” tűnt fel, és késztetett mosolygásra. Régi szép időket juttatva eszembe, mikor még nem létezett stonfo…(Persze habozás nélkül rögzíthetjük erre is az okos műanyag apróságot, ahogy tettem én is a későbbiekben). A tagok kihúzásakor, ami szemet szúrt, -és mindenképp pozitívum- hogy a tagok pluszerősítést kaptak illeszkedési pontjaiknál, tehát ott, ahol a bottörés esélye a legnagyobb.

 

Image
A megerősítések az illesztéseknél

 

Az egyes elemek egyébként mindkét végükön precízen vannak metszve, illeszkedésük teljesen jó, kotyogás egyáltalán nincs. Az alsó három tagból lett kialakítva a „nyélrész”, szintén szép ezüstre festve. Fogásra számomra szintén jó, kézre álló a Compass.

 

Teljesen kihúzva, naná, hogy a legfontosabb belógást vettem szemügyre, hiszen a sok tagnak köszönhetően súlytöbbletet vártam, ami majd úgy is „meghúzza” a horgászbotot…Nos, szívmelengető, ahogy ez a bot tartja magát! Mint az a bizonyos cövek… persze a jó minőségű carbon anyagnak is köszönhetjük ezt! De mi is van a spicc-botok másik fontos értékmérőjével, a súllyal? Mint utaltam rá, a sok tag súlytöbbletet adhat, de 5 méteres hosszban a 220 g össz-tömeg mindenképpen jónak mondható. Szintén a tagszám adott okot, a bot egyensúlyának vizsgálatára is, ami szintén kiemelt tulajdonsága a spicc-botoknak, hiszen folyamatosan kézben lévő pecáról van szó! Nem lepődtem meg, hogy eme paraméter is renden van. Ebben szerepe van a botvég menetes zárókupakjának, ami teljesen fémből készült, kedvezően hatva így a horgászbot egyensúlyára, és nem elhanyagolható a strapabírása sem. Hiszen ez az a rész, ami legtöbbször van odakoppintva a talajhoz, kőhöz, stb. Na nem valami acélszerkezetre kell gondolni; egyszerű könnyű fém, a bot tömegét csak annyira befolyásolja, amennyire arra szükség van a súly eloszlás miatt.

 

De nézzük, mit mutat a bot a pályán! Legelőször azt tűnt fel, hogy őkelme mennyire könnyen kezelhető! Egyszerű csuklómozdulatokkal lehet a csalit a megfelelő helyre juttatni, gyakorlatilag null megerőltetéssel. Legyen szó fej fölötti suhogós, vagy alsó belengetős dobásról. Kiváló tartásának köszönhetően a csali vezetése, megtartása sem okozott gondot enyhébb áramlás esetén. A kapásokat jól tudtam vele lereagálni, üreset egyszer sem ütöttem.

 

A nagyobb halak kirohanásait simán kordában tudtam tartani, de a tenyérnyi jószágok sem rúgták le magukat. Fárasztás közben a Compass szembetűnően lágyan viselkedik, valóban a bot dolgozik, a horgász itt csak asszisztál! A szebb halak megfékezésekor érződött, hogy azért többre is képes. Jóval derék alatt is dolgozott egy-egy hosszabb kifutást, nádba menetelt kiküszöbölendő.

 

Image
Akadt dolga&

 

Image
Akcióban a Daiwa Compass

 

 

 

De lerövidítve a dolgokat, bátran kijelenthetem, hogy ez roppant kézre álló, minden téren praktikus, és szerethető nyél került a kezembe, csak a kipróbálására tudok minden spiccbotozni szerető horgászt buzdítani.

 Bottörést mindenkinek,
 Pimpa

 A Daiwa Mobile Telepole spiccbot 3, 4 és 5m-es változatban kapható! További részletek a termékről itt: DAIWA COMPASS