ET Power Spin pergető orsó horgásztesztje

 

Image
ET Power Spin pergető orsó

 

A Power Spin szép vonalai láttán hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ez valójában egy középnehéz fegyver, csak közepes vagy nagyobb méretben fordul elő, egyértelműen a keményebb pergetőbotokra szánták, nehéz gályamunkára. Az orsó szétbontása közben is csak erre tudtam gondolni.

 

Image

 

A ház fedelét négy csavar tartja. A fedél közepén elhelyezett, aranyozott tárcsa szimpla dizájnelem, nincs gyakorlati funkciója. Nem tudom elkerülni, hogy ne tegyem szóvá az orsó szép festését: a metalizált mélykék szín telitalálat, tudom, hogy a többség nem csak emiatt választja majd a Power Spin-t, de elriadni sem fog tőle. Egyedi darab, az biztos!

 

Image

 

A tervezők nem spóroltak a csapágyakkal, megszórták vele rendesen az orsót (tíz csapágy, szentég!), többnyire nyitott csapágyak, de ez önmagában nem jelent se jót, se rosszat. Tudnunk kell, hogy a nyitott csapágyak érzékenyebbek a szennyeződésre, ellenben könnyebb karban tartani őket, elvileg hosszabb ideig szolgálhatnak bennünket.

 

Image

 

A rotor belsejében ólom-lemez egyensúlyozza ki a csészét. Bár nem túl elegáns megoldás, a célnak teljesen megfelel. A rotor rángatózás nélkül pörög, a felkapókar masszív szerelvényei nem jelentenek zavaró súlyt.

 

Image

 

Az orsó karja esztergált mestermű és elpusztíthatatlan eszköz egyben. Lehajtása egyszerű oldalcsavar lazítással történik, a fogantyú pedig csapágyazott, naná! Külön kiemelném a fogantyú puha gumi borítását, öröm volt markolászni!

 

Image

 

A visszaforgásgátló szerkezet nem bonyolultabb, mint ami ebben a kategóriában elő szokott fordulni. Ha extrának nem is, de igényesnek nyugodtan nevezhetem a váltó fogantyút és belső szerkezetét, amely ezúttal a csésze alatt kapott helyett.

 

Image 

 

Szétbontás közben sorra kerülnek elő a csapágyak. Könnyű megtippelni, hogy a dobemelő fogaskerék is csapágyon fut, és az, hogy lecsavarozták a házhoz, engem külön örömmel tölt el. Talán nem sokkal előnyösebb ez, mintha a házból kialakított műanyag tüskén forogna az öntvény kerék, de egyszerűen nézni is jobb egy ilyen gondosan beillesztett alkatrészt.

 

Image

 

A tányérkerék különösen szépen csiszolt darab. Egyszerű spiáter öntvény, az utócsiszolás viszont némileg túlmutat azon, amit ebben a kategóriában megszokhattunk. Miért fontos ez? Nos, orsónk sima futása múlhat ezen az apróságon.

 

Image

 

A Power Spin gyomrában megnyugtató rendet találunk. Szemmel láthatóan minőségi anyagok sorakoznak egymáson vagy egymás mellett, a dobemelő szerkezet pedig egy plusz lemezzel is meg lett támasztva.

 

Image

 

A visszaforgásgátló szerkezet, illetve nyaki csapágy üregét három nagyméretű csavar zárja le – ahogy ez elvárható egy nagy igénybevételre tervezett orsótól. A tervezők számoltak azzal, hogy orsógyilkos horgászmódszer teszi majd próbára a póverszpint, és a kezdők nagy része még nem tudja, miként kímélheti az orsót horgászat közben.

 

Image

 

A különösen szép (!) csiszolású fém dob önmagában egy dísz is lehetne, de itt inkább a fék hangját adó kis pöcökre térnék ki, amelyet húzórúgó tart „életben”. Ez hosszabb életű megoldásnak tűnik, mint az ollós rúgózás – bár az is való igaz, hogy az orsónk eme része dolgozik legkevesebbet a kezünkben (leszámítva néhány különösen szerencsés horgászt :))

 

Image

 

Az orsó legnagyobb erénye az a hibátlan fékrendszer, amely teljes biztonságérzetet ad bárkinek. A nagyméretű lamellák jó fékerővel bírnak és lazításkor gondolkodás nélkül adják a zsinórt. A széles fékcsavar nem csak szép, de különösen jó fogású is, a metálkék festést pedig hadd dicsérjem meg ismét!

 

Image

 

A Power Spin zsinórvezető görgője már az igazi nagyokat idézi… Golyóscsapágy meg teflon-betét kombinációja gondoskodik a könnyed futásról.

 

Image

 

Meg kell jegyeznem ismét, hogy nyitott csapággyal van dolgunk, a zsinórról lecsorgó víz hosszabb használat után kimoshatja belőle a zsírt – pótolhatjuk olajjal, vagy egy tűvel akár zsírt is juttathatunk bele. A görgőt tartó csavar eltávolítása a kezdők számára sem jelenthet gondot.

 

Image

 

A Power Spin zsinórrendezési képessége teljesen átlagosnak mondható. Látunk némi púposodást a végeken, de összességében kielégítő a kapott profil. Az orsónak egy viszonylag magas dobot kell feltöltenie, ami nem kis feladat, pláne az egyszerűbb zsinórfektető rendszerek számára. Monofil és fonott zsinór is jól fog mutatni a dobon, nyugodtan gondolkozhatunk bármelyikben.

 

Image

 

A Power Spin neve önmagában hordozza a választ, ha eme orsó célterületét firtatnánk. Pergetés minden mennyiségben! Kisebb vagy akár nagyobb műcsalik jelenthetik az ideális párosítást, és nem kell tartanunk attól, hogy az orsónk egy szezon alatt kileheli lelkét. Elnyűhetetlen eszköz, amely elsősorban a pályakezdő pergetők számára fog örömet okozni. A Power Spin alacsony ára viszont mindenkinek jó választás lehet, aki különösebb anyagi megerőltetés nélkül szeretne egy megbízható eszközhöz jutni.