Kapcsok és forgók

 

Bár elsőre hihetetlenül hangzik, tökéletesen összeállított pergető felszerelésünkben gyakran egy apró kapocs, forgó vagy karika lehet az a láncszem, amely nagy küzdelmek kimenetelét döntheti el. Ezért hát nem tartom túlzásnak, ha külön cikkben tárgyalunk eme apróságokról – és rögtön a közismert angol versike jut eszembe: „Egy szög miatt a patkó elveszett"…

 

 

Image
Temérdek finomság&

 

A pergetés az a műfaj, ahol a horgászat komfortja miatt a legfinomabb felszereléssel horgászunk, viszonylag nagy halakra. Ezért hát felszerelésünk csakis a legjobb minőségű komponensekből állhat, nem téveszthetjük szem elől a legapróbb részletet sem. Ha van egy jó fékkel ellátott, erős orsónk, meg egy „törhetetlen" botunk, és szupererős zsinórunk, már csak két gyenge pontja lehet az összeállításunknak: a horog és a kapocs. Ez utóbbit tovább oszthatjuk forgókra meg karabinerekre, és ide sorolnám a kulcskarikákat is.

A forgók – kapoccsal vagy kapocs nélkül – a pergetésben bírnak a legnagyobb jelentőséggel. Elsődleges feladatuk, hogy a kivédjék a pörgő műcsalik által előidézett zsinórsodródást, a rajtuk lévő kapocs pedig a műcsali gyors és könnyed cseréjét segíti. A műcsalik fejlődése időközben olyan irányba halad, hogy ma már egyre kevesebb olyan műcsalival van dolgunk, amely a zsinór sodródását idézheti elő: ezek a villantók – elsősorban a körforgók, de igen gyakran pördülnek meg a különböző támolygók is. Ez pedig oda vezetett, hogy a horgászok többsége ma már igyekszik kiiktatni felszereléséből a forgót, mint az összeállítás egyik leggyengébb láncszemét, és kizárólag szimpla kapcsot használ a műcsali csatlakoztatására.

 

 

Image
A forgókapocs legismertebb formája  balról egy drágább modell (Maruto), jobbról pedig a gazdaságos széria (Gold Star)

 

Mondanom sem kell, ez nagyban visszavetette a forgók fejlődését: manapság alig 3-4 féle forgót találunk a piacon, míg a kapcsok száma ennek háromszorosa is lehet. Milyen a jó forgó? Elsősorban könnyen pörög, és feszítés hatására sem szorul be – nos, ez utóbbi máris ellentmondás, hiszen a forgók szinte kivétel nélkül megszorulnak feszítés alatt (például bevontatás közben), tökéletes forgó tehát nincs! Zsinórunk a forgó alatt is felsodródik valamelyest, és a lazulás pillanatában pörög vissza – ebben pedig csak egy igazán könnyen járó forgó segítheti.


Néha találunk a forgók csomagolásán szakítószilárdságra vonatkozó adatokat, de ezek csak irányadóak – nem ajánlott eme határokat megközelíteni. Egy szó, mint száz: ha tehetjük, inkább mellőzzük a forgót. Szerencsére sem a gumihalazás, sem a wobblerezés nem igényli.

 

Image
Elsőre furcsának tűnik a cucc, de csak a kapocs komplikált. A forgórész egyáltalán nem új
 
Image
Forgó egybekapoccsal
Image
Van, aki az aranyra bukik& Persze a halakat ez nem érdekli
Image
Image
Pedig van belőle bőven!
Image
Minőségi forgók, szabadon
Image
Az olcsóbb testvér

 

Érdemesebb inkább a kapcsokra és karabinerekre koncentrálnunk, amelyek nem hiányozhatnak kelléktárunkból. Szerencsére a könnyített és hagyományos kapcsok széles választékát találjuk magunk körül, csak ki kell nyújtanunk érte a kezünket… Számtalan különböző profilt találunk, amelyekhez nem kell különösebben tanácsokat fűznöm: mindenki választhat a saját ízlése szerint. Talán csak egy dolgot fűznék hozzá – igyekezzünk a nagyobb méretű kapcsokat alkalmazni, ami még arányosan passzol felszerelésünkhöz. A nagyobb kapocs nem csak a fárasztás alatt tart jobban, de a dobások közben előforduló, véletlen kikapcsolódás esélye is kisebb.

 

Image
Maruto kapcsok  annak, aki biztosra megy!
 
Image
Ugyanaz a minőség, Energo Team márkanév alatt  két nagyon kedvelt profillal
Image
Pontyozóknak szánták, de a pergetőket is megörvendezteti: minőségi kapocs Franciaországból
Image
Sokkal olcsóbban, ugyanaz. Vagyis majdnem ugyanaz&
Image
Van, aki inkább ezekben a csomónélküli kapcsokban hisz

 

A „kulcskarikák" (hm, mi köze a kulcshoz?) folyamatos fejlődést értek meg az utóbbi években, és itt nem csak az egyre erősebb acélhuzal alkalmazására gondolok, hanem a különböző profilok – ovális, háromszög – megjelenésére is. A hagyományos kör alakú karika viszont a legtöbb esetben teljesen megfelel céljainknak.

Mivel eme karikákat általában nagyobb kiszerelésben kapjuk, nem tartom pazarlásnak, ha egy fogóval kinyitogatok néhányat közülük… Ezzel felmérem, hogy körülbelül mennyit bírnak. Mert ugye gyakori eset, hogy egy-egy gyártó azzal „tréfál" meg bennünket, hogy jó vastag, de puha drótból készít karikákat. Az anyagvastagság tehát még nem garancia! Vegyük elő a fogót, és győződjünk meg arról, hogy karikánkat eléggé acélos huzalból hajtották. Sok minőségi karika van a piacon, de saját tapasztalataim alapján csak két névben bízok igazán – a Predatek és Grizzly nevekben.

 

Image
Predatek  kőkemény karikák, minden méretben

 

Sose tévesszük sem elől, hogy eme apró hardverek éppen a sorsdöntő pillanatokban hagyhatnak cserben – nem mulasszuk el tehát felszerelésünk minden pontján minőségi kapcsokra és karikákra cserélni a régieket. Kezdve a wobblerek szerelvényeitől, egészen az acélelőkére szerelt kapcsokig. Ez az apró figyelmesség igen sokszor meghálálja majd magát!

 

Horgász Webáruházunk széles választékban kínál kapcsokat, forgókat és egyéb aprócikkeket! A kínálatért kattintson ide: APRÓCIKKEK