Amikor megjönnek az első fagyok, el kezd szállingózni a hó, a horgászok nagyobbik része begubózik, félreteszi botjait. A sikeres horgászat lehetőségei valóban megritkulnak ilyenkor, részint a halak étvágytalansága, részint eltűnésük miatt.
 
 
Image
Télen kevesebbet, de minőségit etessünk, különben a nem nagy étvágyú halak hamar eltelnek.
 
Halaink legtöbbje ugyanis a hideg vízben egész kis területekre összebandázik, és ha zavaró körülmények, mint például áradás, erős apadás, stb, nem érik, ott húzza meg magát egészen a télvégi melegedésig.
 
Image
Az első hal a horgásztúránkon egy tenyeres dévér volt.
 
 
Szerencsénkre, ezek a vermelő helyek többnyire évről évre ugyan ott vannak, így ha egyszer ráakadunk, minden hideg évszakban érdemes ott próbálkozni – persze, ha az ember bírja a téli horgászat viszontagságait. A dolog azért sem reménytelen, mert a nagyobb halsűrűség miatt igazán szép élményekben lehet részünk.
 
 
Image
Mivel a halak télen lassan mozognak, van hogy csak akkor vesszük észre a kapást mikor már torokra nyeltek, mint ez a kenyérre jött gyönyörű karikakeszeg.
 
A téli horgászat elsőrendű követelménye, hogy komolyan vegyük a hideget. A jégen, fagyos talajon, vagy még inkább csónakban csak úgy tudunk egészségkárosodás nélkül dacolni a hideggel, ha kellő, idénynek megfelelő ruházatot öltünk magunkra. Ma már olyan speciális téli öltözetek segítik a hidegben történő horgászatot, hogy nem kell félnünk, csak ésszerűen kell megválogatnunk a ruhadarabokat. A horgász teszt során az alábbi öltözékeket viseltük:
Horgász bakancs
 
Image
A jól megválasztott bot-orsó együttes télen is kellemes, sikeres horgászatot biztosít.
 
Image
A téli horgászatban a legfontosabb, hogy a talaj felől ne fázzunk. Ez az emelttalpú, alul vízálló, kivehető bélésű téli csizma a jégen is megvédi a horgászt a felfázástól.
 
Ha keszegfélékre horgászunk, érdemes némi téli etetőanyagot alkalmaznunk élő anyaggal dúsítva. A sötétebb színűek ilyenkor a nyerőbbek, ha pontyra, bodorkára vagy veresszárnyúra is lehet számítani, érdemes egy kis csemegekukoricát belekeverni a szaftjával együtt.
 
Image
A Banax Omega a téli hidegben is ragyogóan megállta a helyét
 
Állóvízben az alsó apró jelzőólom mindössze 10-15 centire legyen a horogtól, mert ilyenkor még vízközt is gyakori az emelős kapás, főleg ha a talaj feletti vízrétegek melegebbek, de elég sokszoraz is, ha csak süt a nap.
 
Image
Ma a kenyérrózsa volt a nyerő
 
Ilyenkor érdemes liftezős kajával etetni és addig változtatni az eresztéket, míg meg nem találjuk a gyakoribb kapások sávját. Áramló vízben viszont a halak általában, hajnaltól eltekintve, jobbára ragaszkodnak az aljzathoz.

Image
Hogy ne fázzon a horgász kéz
 
A halak mozgása, táplálkozása ilyenkor lelassul, ezért várjuk ki rendesen a kapásokat, így elkerülhetjük a beleúszásokból adódó kívülről akadások nagy részét, ami ilyenkor, a nagyobb halsűrűség miatt gyakori. A fogósabb csalik inkább állati eredetűek, szúnyoglárva, pinki, csonti, trágyagiliszta, de néha meglepően jó eredményt hoz a kenyér, csemegekukorica is, ezért fel kell készülni mindennel.
Ha jól felöltözünk, egész nap mozgunk a jó levegőn, és még valamilyen halat is fogunk, a téli horgászat is lehet nagyon szórakoztató, érdemes megpróbálni!

A horgászat során használt felszerelések áruházunkban megvásárolhatóak!