Egyre jobban terjed Magyarországon is az úgynevezett Ultra Light (ultra könnyű) pergető horgászat. Érthető, hiszen egyrészt ezekkel a finom felszerelésekkel a kisebb halak fogása is komoly élményt okoz, másrészt vannak olyan szituációk (pl. patakokban, agyonhorgászott helyeken, sekély vízben, stb.), amikor az UL technika lényegesen eredményesebbnek bizonyul, mint a klasszikus pergetés.

Az UL technika egyik közkedvelt célhala a sügér (csapó sügér - perca fluviatilis).

Csapósügér

Megjelenésében talán az egyik legszebb halunk, hiszen zöldes-sárgás-vöröses színárnyalatokban tündököl, melyet évszakonként változtat is. Sőt, alkalmazkodik is környezetéhez is, így szinte kijelenthetjük, hogy nincs két egyforma csapó! Csíkozása, tüskés hátúszói, pirosas hasi úszói szintén kiemeli a szürke halak sokasága közül. Sajnos nálunk nincs méretkorlátozási védelem alatt, így igazán nagyra is csak ritka esetekben tud megnőni. Szerencsére az új halvédelmi törvény legalább az ívási időszakában védi, azaz március 1. és április 30. között célzottan nem horgászható, esetleges megfogása esetén kíméletesen vissza kell tenni a vízbe!

A csapó sügér horgászata

A magyar szakirodalom kissé elmaradott e tekintetben (is), hiszen még mindig nem tudnak a legtöbben elvonatkoztatni attól, hogy a körforgó villantón kívül számos más egyéb műcsali is létezik melyek fogóssága sok esetben meghaladja a villantóét!

Tekintettel arra, hogy a csapósügér ragadozó (húsevő) életmódot folytat, így bármely "húsfélével" megfogható. Klasszikus módon csontival, gilisztával, férgekkel jól fogható, de mivel húsa élelmezési szempontból nem túl jelentős, az ilyen jellegű célhorgászata nem jellemző (maximum a gyerekek körében).

A csapósügér előszeretettel fogyaszt rákokat, bogarakat, apró halakat, ivadékokat

Annál inkább izgalmas a csapóra történő pergetés! Hála Istennek a pergető horgászok körében a catch and release (fogd meg és engedd elv) elv működik.

Catch and release a sügér esetében is alapkövetelmény!

Elterjedt sügéres műcsalik és módszerek:

A körömvillantón és az 1-2' nagyságú twistereken kívül nagyon jól fogható a sügér babahal utánzattal (Beam Fish, Paddle Tail), gumi féreg utánzattal (Beam Leech) illetve mini rákokkal (Duckfin Bug, Doyo Sugata) bogarakkal.

A bogár vagy rák imitáció az egyik legjobb csali a csapó sügérre

Természetesen tökéletesen működik a klasszikus mikro-jigfejes pergetés is, de kisebb vizeken, csendesebb patakokban sokszor eredményesebbek lehetünk a drop shot módszerrel. Általában elegendő egy 3-6g súlyú ólom és egy 15-50cm-es előke. Horognak bármilyen (tehát nem csak offset!) füles horog megfelelő, én kifejezetten szeretem a vékony húsú, keszegező horgokat is, 6-os, 8-as méretben. Ha véletlen nincs kifejezetten drop shot ólmunk, akkor se essünk kétségbe, bármely csepp alakú forgós végólom megfelelő.

Ha a fogásaink számát növelni szeretnénk, célszerű fluoro-carbon előkét használni. Ennek a zsinórnak az az óriási előnye, hogy a fénytörés mutatója közel megegyező a vízével, így gyakorlatilag a vízben láthatatlan! Ennek elsősorban azokon a helyeken van jelentősége, ahol a víz tisztább, kisebbb a szokásosnál és/vagy agyonhorgászott pályára megyünk.

A fluoro-carbon előke jelentősen megnöveli a fogási esélyeinket!

Csalivezetés:

Alapvetően a csapó sügér könnyedén talál magának táplálékot, hiszen nem finnyás, mindent megeszik, ami él és mozog. Ínséges időkben ráfanyalodik a dögre is. Ebből következik, hogy inkább célszerű lassan vezetni a műcsalit, aprókat pöccintve bevontatáskor, drop shot módszer esetén akár több (extrém esetben akár több tíz) másodperc is eltelhet két pöccintés között! Ez texas rig vagy carolina rig esetében is igaz lehet!

Sajnos sokan előszeretettel fényképezkednek a sügérrel úgy, hogy az ujjukat a hal szájába teszik, és annál fogva tartják, mint a feketesügéret (pisztrángsügér). Ez a csapó sügér esetében szigorúan tilos! A vékony szájszerkezete ezt nem teszi lehetővé, jó eséllyel sérülni fog!

Csapósügé helyes tartása

Óvatosan, kíméletesen bánjunk a hallal és ne szégyelljünk szájfertőtlenítőt is használni!

Szájfertőtlenítő, sebfertőtlenítő