Megoszlanak a vélemények arról, hogy vajon be szabad-e gumizni egy spiccbotot, így ezt a kérdést most mi sem szeretnénk boncolgatni, ellenben azoknak, akik úgy gondolják, hogy begumiznák kedvenc spiccbotjukat, azoknak szeretnénk segítséget nyújtani!

Előzetesen néhány technikai dolgot érdemes tisztáznunk!

Mielőtt nekilátna begumizni a spiccbotot, érdemes tudni, hogy léteznek úgynevezett csőspicces- és tűspicces botok. Mi kizárólag a csőspicces botok gumizását javasoljuk! Tudni kell, hogy az esetek zömében a spiccbot végéből valamennyit vissza kell vágni, így kis mértékben módosulni fog a bot karakterisztikája, esetleg érzékenysége!

A spiccgumik közül is léteznek üreges, tömör és folyadékkal töltött spiccgumik. Az esetek nagy százalékában az egyszerűbb keszegező pálcákhoz tökéletesen megfelelnek a tömör spiccgumik, de aki "nagyvadra" vágyik, nekik mindenképpen a Daiwa Hydrolastic folyadékkal töltött spiccgumijait javaslom!

1.) lépés: Vágjuk méretre a spiccbotot!

A méretre vágás azt jelenti, hogy a spicc végét annyira kell visszavágni, hogy az így keletkező lyukba beférjen a spiccgumink, illetve rá tudjuk húzni a spiccvédő teflont. Ez a legritkább esetben sem szokott elsőre sikerülni, azaz ne csüggedjen el, ha többször is neki kell ugrani a szabdalásnak! A spiccbotok carbon anyagát egy egyszerű vékonypengés sniccerrel lehet a legkönnyebben átvágni. Ne felejtsük el a vágást követően picit megreszelni a vágott éleket

2.) lépés: A zsinórvédő teflon kupak

Ez egy csúszást segítő, teflonos zárókupak, mely arra szolgál, hogy a spiccünkből kijövő spiccgumit ne vágja el az éles botvég. Filléres tétel, ezen nem szabad spórolni!

Teflonos spiccvédő kupak

Van aki a kétkomponenses ragasztóra esküszik, én az esetek zömében mezei pillanatragasztót használok. A kupak többféle méretben kapható, a kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a belső perembe beleszaladjon a spiccbot blankja, így tökéletesen megóvjuk a gumit.

A rögzített teflonos spiccvédő kupak

3.) lépés: Rögzítsük a zsinórrögzítőt a spiccgumihoz és fűzzük be a gumit

Ez az a kiegészítő, amit szintén nem érdemes lespórolni, a köznyelvebe "stonfó" néven került be. Valójában a Stonfo egy olasz márkanév, de az egyszerűbb érthetőség érdekében mi is stonfó-nak fogjuk hívni.

Húzzuk fel a spiccgumira a csomót védő kupakot, majd egy egyszerű csomóval (pl. clinch csomóval) rögzítsük a gumit a stonfón, majd húzzuk vissza rá a csomóvédő kupakot.

Stonfo spiccvég

Stonfó

A spiccgumi befűzéséhez lehet kapni úgynevezett spiccgumi befűző drótot. Ezt inkább azoknak ajánlom, akik rendszeresen gumiznak botokat, egyébként egy kis türelemmel és kézügyességgel ez a tétel megspórolható! Ne felejtsük el összetolni a spicctagokat befűzés előtt, mert annak hiányában inkább kínszenvedés lesz, mint befűzés!

Begumizva

Spiccbot begumizva

4.) lépés: A "létra" beépítése

A spiccgumi másik végét egy úgynevezett létrához rögzíthetjük. Ezek szintén különböző méretekben kaphatóak, annak függvényében válasszon, hogy milyen átmérőjű a spicctag, amibe kerül. Általában a 2. vagy 3. spicctagba javasoljuk a létrát beépíteni.

Stonfo létra

A létra vékonyabbik felébe kötjük a spiccgumi szabad végét. Ezt a csomót sem kell túlmisztifikálni, sima mezei "perec" csomó is megfelelő.A létra behelyezését követően a spiccguminak feszesnek kell lennie, így ha esetleg túl hosszú a blankban lévő gumi hossza, egyszerűen tekerjünk fel 1-2 menetet a létrára, így optimálisan elő is feszíthetjük.

Létra a spiccbotban

Nem szabad megijedni, ha túl hosszúnak bizonyul a létra, hiszen a legtöbb kialakítása olyan, hogy kis szelvények levághatóak, így tökéletesen illeszkedhet minden gyártó botjához.

A létra vastagabb végébe is célszerű kötni egy "spárgát" - én vastagabb damilt javaslok - amivel a begumizott állapotban a létra kihúzható a blankból. Higgye el, egy komolyabb hal tisztességesen berántja a bottestbe a létránkat! Erre a feladatra is létezik "gyári" eszköz, de ennek megvétele is megspórolható véleményem szerint!

5.) lépés: Rakjuk össze a botot és irány a vízpart!

Nincs más hátra, mint összerakni a botot és élesben kipróbálni! Mindenki, aki kipróbálja újra a spiccbotozás ezen módját, kicsit átélheti újra a gyermekkorát, hiszen én is, mint megannyian a horgászok közül, az első horgász élményeket a sneciző-keszegező spiccbotozáshoz kötöm. Ha meg sikerül akasztani egy nagyobb tenyeres jászt, esetleg pontyot, az garantáltan maradandó élményt fog nyújtani!

Görbüljön!

A cikkben felhasznált kiegészítők (spiccgumi, stonfó, létra, stb.) megvásárolható a Webfishing Center Horgász Webáruházban! Amennyiben szeretné, spiccbotját is szívesen begumizzuk!