Érdemes többet megtudni a PE zsinórokról


A PE zsinórokat nálunk általában megtévesztő módon „fonottnak" nevezik, feltehetőleg azért, mert az első, a Cormoran által fejlesztett PE zsinór, a CORASTRONG is egy fonott zsinór volt. Ezek igen kedveltek erejük, vékony átmérőjük, közvetlenségük és rendkívül csekély nyúlásuk miatt.
Az amerikaiak ezeket a zsinórokat „PE line” néven illetik (a PE rövidítés a polietilén alapanyag nevéből származik). Időközben rengeteg PE zsinór jelent meg a piacon. Joggal merül fel a kérdés, hogyan válasszuk ki a megfelelőt!

Daiwa Tournament PE zsinór

Az  összes PE (polietilén) zsinórt egy úgynevezett GSP (gél-tekercselt polietilén) anyagból készítik, ez az alapanyaga a világpiacon fellelhető valamennyi „fonott” zsinórnak. A nagyteljesítményű és nagyon komoly szakítószilárdságú PE, azaz polietilén szálat egy folyékony, kristályos PE-oldatból szálhúzással és erős megnyújtással nyerik. Ez az eljárás „gél-szálhúzásként” ismert. Ilyen erős szálak előállításához a molekulaláncokat ki kell nyújtani és száliránnyal megegyező irányba kell állítani. Az ilyen PE szálak szakítószilárdsága az acél 15-szöröse, miközben könnyebbek a  víznél. A víz fajsúlya 1,0kg/l, a PE szálaké 0,97. Ismert márkanevek a Dyneema, Spectra és Coramid, anyaguk mind  polietilén, melyet gél-szálhúzással nyernek.

Daiwa Tournament 8 Braid

Ellentétben a monofil zsinórokkal a PE zsinórok sok nagyon vékony szálból állnak. A PE zsinórok szakítószilárdsága és nyúlásállósága attól függ, a szálakat miként csavarják, szövik vagy fonják össze egymással. Alapvetően 2 különböző fajta PE zsinór létezik, az úgynevezett „Fused lines = hőkezelt zsinórok"és a „Braided lines = fonott zsinórok“. „Fonott zsinórok“: több szálköteget (3-tól 8-ig), melyek mindegyike rengeteg nagyon vékony PE szálból áll, összefonnak egymással. „Hőkezelt zsinórok“: Nagyon vékony PE szálak vagy szálkötegeket szőnek vagy csavarnak össze egymással, majd egy masszív bevonattal rögzítik őket egymáshoz (de nincsenek összefonva). A szálakat és a szálkötegeket hőkezelik olvasztással, így azok felszíne lágy és egységes tapintású lesz. A PE szálkötegek rengeteg nagyon vékony PE szálból állnak. A szálköteg átmérőjét az egyedi szálak száma és átmérője határozza meg. A legtöbb PE zsinórhoz használt szálak erőssége 100 Denier (1 Denier = 1g/9000m, ami azt jelenti, hogy egy 9000 méter hosszú 100 Denieres szál 100 gramm súlyú.). Minél vékonyabb a szál, annál drágább is. Drága zsinórokhoz használnak akár 50 Denieres szálakat is, néha akár 30 Denierig is lemennek a nagyon drága, nagyon vékony és kiváló szakítószilárdságú zsinórok készítéséhez.

Cormoran 8 Braid fonott zsinór

A „hőkezelt zsinórokat“ rendszerint olcsóbb előállítani, mint a „fonott zsinórokat“. Vastagabbak, és a bevonat miatt merevebbek is. Tapasztalatok alapján kezdő és kevésbé  gyakorlott horgászok számára egyszerű használhatóságuk miatt jól megfelelnek. Sima a felületük, ami nagy előny. Dobási tulajdonságai általában elfogadhatóak. A műszakilag elérhető szakítószilárdság körülbelül a monofil és fonott zsinór közé esik. A „hőkezelt zsinórok” rendszerint nem olyan tartósak, mint a fonottak – ha megsérül a bevonatuk, azonnal kiszálkásodnak, erejük drámaian lecsökken, és nagyon könnyen szakadnak. A „fonott zsinórok“ előállítása drágább, mint a „hőkezelt zsinóroké“, az egymással összefont szálkötegek számától függően. 4- Braid zsinórok (4 összefont szálköteg): a piacon kapható fonott zsinórok zöme 4-Braid fonott. Mindössze 4 szálköteg összefonásával nehéz olyan kör-keresztmetszetű zsinórt előállítani, mely az alakját sokáig megtartja. Az ilyen zsinórok a lassú ellaposodás felé tendálnak. A 4-Braid zsinórok gyártása relatíve olcsó, használatuk, kezelésük egyszerű. Minden esetre a zsinór behúzásakor gyakran hallható a tipikus, surrogó hang, melynek oka a 4-Braid zsinór nem teljesen sima felülete. 8-Braid zsinórok (8 összefont szálköteg): az ilyen zsinórok keresztmetszete tökéletesen kör alakú és a számos szálnak köszönhetően egységes képet mutat. A felületük különösen sima és kevés súrlódási ellenállást fejt ki. Rendkívül jól terhelhetők, ezzel együtt azonban a 4-Braid fonottakhoz képes viszonylag drágák. Léteznek 3-Braid zsinórok is a piacon, azok azonban szinte teljesen ellaposodnak (nem ajánljuk a használatukat) és előfordulnak 6-Braid fonottak is, melyek tulajdonságai a 4-Braid és 8-Braid zsinórok között mozognak.

Daiwa zsinór

A fonott zsinórok minőségét jelző nagyon fontos paraméter még az úgynevezett „Pic Count“. Ez mutatja meg, hogy egy szálat hányszor fontak adott hosszon belül. Minél magasabb a „Pic Count“, annál szorosabban vannak összefonva a szálkötegek, annál simább lesz a felület. A zsinórtest egyre egységesebbé válik, minél szorosabban vannak fonva a szálkötegek. Ezzel együtt nő persze az áruk is. Természetesen nem kell ahhoz szuperdrága fonott zsinórral horgásznunk, hogy profitáljunk a fonott monofillal szembeni előnyeiből. Másfelől azonban óva intünk mindenkit az olcsó, végletekig primitív fonott zsinórok megvásárlásától. Azok azért olyan olcsók, mert vastag szálakat használtak hozzájuk, a szálkötegek – leggyakrabban csak 3, vagy 4 – csak nagyon lazán vannak összefonva. Vastagok, laposak, nagy a felületük, jókora zajt csapnak a gyűrűkön átfutva és roppant sérülékenyek. Nem érik meg az árukat, még ha nagyon olcsók is. Kaphatók bevonatos fonott zsinórok is, a bevonat rendszerint többé-kevésbé vastag fluorin, szilikon, vagy teflon (hogy csak néhányat említsünk), vannak azonban bevonat nélküli fonottak is. Mivel a fonott PE zsinórok kopásállósága kisebb, mint a monofil zsinóroké, a bevonattal a kopásállóság megnövelhető körülbelül 20%-kal (ez egy támpontul szolgáló érték), legalábbis egy bizonyos időtartamra. Például el lehet látni bevonattal egy 4-Braid fonottat a fonási eljárás után, amitől majdnem olyan sima a felülete érzésre, mint egy monofil zsinóré (ekkor a bevonat már nagyon vastag és merev is).

Anyagában süllyesztett monofil zsinór

Vagy bevonják külön-külön a 4 szálköteget, és csak ezután fonják őket össze. Ilyen esetben még láthatók és érezhetők maradnak az egyes szálkötegek. Egy bevonat minden esetben merevebbé és keményebbé teszi a fonott zsinórt, a bevonat anyagától és vastagságától függően. Ugyan megnöveli a kopásállóságot és simább lesz tőle a zsinór felülete, de a súrlódása a gyűrűkön megnő, ami kisebb dobástávot eredményez. Általában egyszerűbb a bevonatos fonottakkal horgászni, mint a bevonat nélküliekkel, mindenekelőtt gyakorlatlan horgászok számára. A specialista pergetők manapság egyre inkább a bevonatmentes 8-Braid fonottak felé tendálnak. Azok nagyon erősek, nem nyúlnak, rendkívül vékonyak és hihetetlen dobástávot tesznek lehetővé, kicsi csalikkal is. Azonban ezek a zsinórok szél okozta gubancolódásra, hurkolódásra roppant hajlamosak, mert nagyon lágyak. Erős szélben nem szabad csapó mozdulattal dobni, hogy a zsinór lehetőleg finoman, folyamatosan fusson le a dobról és nem szabad túltölteni velük a dobot. Manapság nagyon sok különböző zsinórkonstrukció fellelhető a piacon. A fonottak lehetnek 100% PE szálból, de kínálnak úgynevezett hibrid (Hybrid) megoldásokat is. Ilyenkor idegen szálakat fonnak a zsinórba, monofilt, vagy PET szálat (PET = polietilénterephtalát, egy olcsó, szintetikus poliészterszál, mely lineáris stabilitása csak kb. 1/5-e a PE szálnak). Az ilyen hibridszálakat azért fonják a zsinórba, hogy például az süllyedő legyen, vagy hogy a használhatósága javuljon, puhább legyen, vagy simán csak olcsóbb, és ezáltal a gyártó piaci előnyre tegyen szert. A PE zsinórok nyúlási faktora körülbelül 4%, míg a monofil zsinórok 15% és 40% között nyúlnak, mielőtt elszakadnak. Az ilyen csekély nyúlású zsinórok, mint a PE zsinórok rendkívül közvetlenek, direkt kapcsolatban jelzik, mi történik a zsinór másik végén. Elég érzékenyek viszont a hirtelen, csapásszerű terhelésre, főleg ha a fárasztás közben már terhelésük határán vannak, ami nagyon vékony zsinórok használatakor gyakran előfordul. Ezekben a helyzetekben könnyen elszakadnak, míg a monofil zsinórok, nagyobb nyúlásuknak köszönhetően tudnak további tartalékokat mozgósítani, mielőtt zsinórszakadáshoz, végleges halvesztéshez vezetne a küzdelem. Ezért is ajánlja egyre több pergetőspecialista monofil előkék használatát 1 és 3 méter közötti hosszban, bothossztól és egyéni ízléstől függően. Sleppelésnél akár 5 méter hosszú monofil előkét is kötnek. Ha monofil előkezsinórral horgásznak, automatikusan kiküszöbölik a PE zsinórok két gyenge pontját – a nullához közelítő nyúlási képességet és a csekély kopásállóságot.