A különféle villantókkal történő halfogásnak komoly hagyománya alakult ki Magyarországon is az idők folyamán. A támolygó villantó a legrégebbi és egyben az egyik legbeváltabb műcsali típusunk, mely forma és színbeli sokféleségének, egyszerű felépítéséből adódó tartósságának és nem utolsó sorban rendkívüli fogósságának köszönhette elterjedését. A wobblerek, gumihalak és egyéb műcsali csodák térhódításával kissé veszített népszerűségéből, de szerencsére ma is nagyon sok olyan „kanalazó” pergető horgász van még, akik tudják, micsoda kincs is van a birtokukban.

támolygó villantók

A támolygó villantók egyedisége a mozgásukban és az anyagukban rejlik. Kellő vastagságú saválló lemezekből, sárga és vörösréz anyagokból készülnek olyan tartóssággal, amelyet minden más műcsali megirigyelhetne. A finom hajlítások, a test meghajlításának íve határozza meg a kanál mozgását, libegését, billegését. Vontatás közben a támolygó villantók a beteg, sérült kishal imbolygó, vergődő mozgását utánozzák, s jelentenek ezért is könnyű prédát a ragadozó halak számára.

Villantónk vontatás és ereszkedés közbeni viselkedése az anyagvastagság, súly, méret és felületi kidolgozottság miatt elég változatos lehet. Egy biztos, a jól kialakított támolygó villantó felkelti a közelében tanyázó ragadozó hal zsákmányszerző, támadó ösztönét.

Egy könnyebb, ezüst színű Wizard Atommal fogott csuka bizonyította a választásom helyességét

A nagy felülettel rendelkező (széles), vékonyabb anyagból készült, domborított testű „kanalak” a lassú vontatás mellett mozognak jól. Súlyuk révén jó messzire dobhatók, így nagy terület átfésülését teszik lehetővé. Ilyen például az Wizard Atom, amely bordázott felülete révén kiváló ingerkeltő hatással bír. Változatosan vezethető, az irányváltásokra jól reagál, s a kitérő mozgásai, ún. kiszámíthatatlansága miatt ügyesen téveszti meg a legrafináltabb csukát is.

Tökéletes az anyag-forma összhang!

 Wizard Atom a népszerű aranya, ezüst és bronz színek mellett feltűnő piros-vörös árnyalatban is létezik

Minden színben fogós!

A kisebb felületű, de vastagabb anyagból készült, s ezért nagyobb tömeget képviselő, ráadásul terelő szárnyakkal ellátott villantókat nem lehet nagyon lassan vezetni, mivel keskenyebb felületük révén közegellenállásuk is kisebb, mint széles fazonú társaiké. A levegőben mutatott kisebb aerodinamikai tényezők következtében viszont jobban repülnek, messzebbre dobhatók, pontosabban lehet célozni is velük. Ilyen az Wizard Toby, mellyel szintén jó esélyünk van a csukák mellett a süllők megfogására is, hiszen köztudottan, a keskenyebb – szélhajtó küszt élethűbben utánzó – csalikat részesíti előnyben a fogas.

Karcsú, kiválóan dobható forma

Arany és bronz színű Wizardok mellé még be kell szereznem egy ezüst változatot is

Az intenzív, figyelemfelkeltő szín és a pikkelyezett minta tovább növeli a fogósságot

A jó támolygó villantó már a vízbe érés pillanatától teszi a dolgát. A dobást követően az orsónk felkapó karjának átváltása pillanatában kontrolláljuk a csalit, feszes zsinór állás mellett a kívánt vízmélységbe süllyeszthetjük a „vasunkat”. A süllyesztés közben éreznünk kell a botunkkal a villantónk finom billegését, mozgását, majd bele-bele húzva, s újra elengedve eljátszhatjuk a „hulló falevél” stílust.

E módszerre tökéletes választás még a Wizard család Zander névre hallgató támolygója is, mely nyújtott fűzfalevél alakjával, vékony anyagával igazán minőségi csalit képvisel.

A Wizard Zander támolygó kanala

Az Wizard Zander 12 és 18 grammos változatokban kapható, a három alapszínben, ezüst, arany és bronz árnyalatokban gyártják. Kiválóan alkalmas még a változatos sebességgel történő bevontatásra.

Egyszerű kivitelezésű, kevés töréssel készülő forma is hatásos eredmény elérésére képes

Támolygó villantókkal a legtöbb ragadozó halunk eredményesen fogható, éppen ezért lett létjogosultsága egy olyan támolygó villantó család megalkotásának, amely szinte univerzálisan használható a horgászatok során, legyen akár célhalunk a legnagyobb, vagy a legkisebb termetű ragadozó halunk.

A Wizard Catfish villantói között - nevével ellentétben - nemcsak a harcsa megfogására alkalmas nagy példányokat találhatjuk meg, hanem a kistestű ragadozóink becserkészésére is bevált kisebb testű csalikat is.

Wizard Catfish-ek univerzálisan bevethető kanalai

Méretsora nagyon széles. Hatféle méretben és öt színkombinációban gyártják a Catfish kanalakat. Legkisebb változata a 7 grammos, alig pár centis példány, amellyel sikeresen keríthetjük horgaink végére a sügereket, jászokat, balinokat és az óvatlanabb domolykók valamelyikét. 10 és 15 grammos egyedei a sekély álló és folyóvizek part közeli sikercsalijai lehetnek, míg 20, 30 és 35 grammos példányaival a mélyebb régiókat fésülhetjük át szisztematikusa. Intenzív, billegő mozgásának kevés ragadozó képes ellenállni.

Ha már megemlítettük a harcsát, nem árt ha tudjuk, hogy a Wizard családon belül találunk kifejezetten az ő megfogásukra gyártott kanalakat. Féltenyérnyi nagyságú darabjai 18 és 35 grammos tömegben készülnek a Wizard Giant-ok.

Extra erős anyagú, speciális alakú harcsázó kanál a Giant

A Giant széles tartományban mozgó, mérete ellenére kiváló imbolygási tulajdonsággal rendelkező harcsás kanál. Némi odafigyeléssel, kis gyakorlással kitapasztalható víz alatti ténykedése, mozgáskombinációja. A botspicc állásának és a vontatás ütemének változtatásával tökéletesen imitálhatjuk vele a sérült táplálékhal vergődését, mérete miatt nagy frekvenciát kelt a vízben, így nem maradhat észrevétlen.

Nemcsak a Giant-nál, hanem az összes Wizard villantó esetében  VMC horgokat láthatunk felszerelve.  Mert hát ugye, a csali felelős a kapásért,  de hogy meg is tudjuk fogni, az már a horgon múlik.  Nos a Wizard vasakra a legjobb választás a VMC volt!

Az eredményesség szempontjából közel sem mindegy, hogy hol keressük a halakat. Számos esetben lapulnak a ragadozók olyan területen, ami bizony veszélyesen horogmarasztaló a sok bedőlt fa, vagy vízinövény miatt. Ezeknek a tartásoknak a meghorgászására lett kifejlesztve az úgynevezett bokorugró villantó. E típus esetében - a horog védettsége miatt - szinte fizikai képtelenség a beakadás, a nagyméretű horog fába ékelődése. A kanál testére hegesztett vékony, rugalmas acéldrót a horoghegy fölötti magasságban, hosszirányban helyezkedik el.

A GS Weedless Spoon kialakítása miatt nem akad el, de kapás esetén a  hirtelen fellépő keresztirányú erőhatás következtében a horoghegy alá hajlik, így lehetővé válik a hal sikeres megakasztása.

Aranytartalékok, a szó minden értelmében

Végezetül a pilkerekről vázolnék néhány gondolatot. E műcsali fajta a támolygó villantókhoz nagyban hasonlít, felépítésük és működési elvük is azonosságot mutat. Alakjuk hosszúkás (halforma), igen egyszerű kiképzésű, tömegük jelentős, így csak gyors bevontatás mellett használhatók igazán. A kívánt mozgást produkálják lassú tempó mellett is, de közben folyamatosan süllyednek, hamar talajt fogva ezzel. Gyors vontatás mellett egyenes vonalban képesek haladni. A népszerű ASP a támolygó villantó és a pilker tulajdonságainak kereszteződéséből született, kis méretéhez társuló nagy tömege miatt hatalmasat lehet vele dobni, intenzív bevontatásra, pedig ingerlő, verető mozgást végez. Gyors csali lévén elsősorban balinozásra ajánljuk, kiváló tulajdonságait e hal becserkészése során lehet igazán kihasználni.

ASP, a balinozáshoz tervezett csali

Speciális kialakításának köszönhető a tudása

A Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában megtalálhatók a támolygó kanalak széles skálája. Kattints a részletekért: TÁMOLYGÓ