A PVA termékek egyre elterjedtebbek, elsősorban a pontyhorgászok körében. Többféle formában is használatosak, ezek közül a PVA-hálók a legnépszerűbbek.

 

 

A PVA nem más, mint polivinil-alkohol, mely anyag jellegzetessége, hogy vízzel érintkezve felolvad. A horgászcikk-gyártók (a gyógyszeripar után) hamar felfedezték maguknak ezt az alapanyagot, s hamar kikristályosodott, milyen területen lehet hatékonyan alkalmazni. 

 

 

Gyakran kerülünk olyan szituációba, amikor nagyobb távolságra szeretnénk horgászni, és szeretnénk a horog köré némi plusz csalogató anyagot is bejuttatni. A hidegebb hónapok, és gyakorlatilag a forró nyár is nagyon sok vízen a kevés, de pontos etetésről szól. Ha a horog közvetlen környezetébe tudjuk koncentrálni az etetést a kapások számát nagyban tudjuk növelni. Erre kiváló módszer a PVA stick készítése. 

 

 

 

Valójában arról van szó, hogy a PVA-hálóból egy kis kolbászkát készítünk, megtöltjük mindenféle jóval, jelen esetben bojlival, felezett bojlival, kemény és soft pellettel; jól lezárjuk mindkét végét. Vannak akik egy kis PVA szalaggal kötik fel a horogra, de a legtöbben egyszerűen az egyik csomózás kemény szerkezetébe beleakasztják a horgot. Mindkét megoldás tökéletes.

 

 

A PVA-val való bánásmód az előkészítés során teljes vízmentességet igényel. Kizárólag száraz, vízmentes csalikat rakjunk bele, sőt nem túlzás a kezünkről az izzadságot is letörölni. Egy jó stick mix tartalmaz különféle méretű és ízű bojlikat, ezek tört változatát, de különféle méretű pelletek, vagy olajos(!) magvak is kerülhetnek bele. A mixet érdemes előre elkészíteni, és az adott víz sajátságainak megfelelően összeállítani a tartalmát.

 

Image

 

Mi most 16mm-es Carp Expert bojlikkal végeztük a tesztet, mangó és szilva ízesítéssel. Raktunk bele Carp Expert pelletet is háromféle méretben és ízben, sőt, még némi frankfurtis soft pellet is került bele. 

 

 

A PVA-háló egy kis műanyag csőre van felhúzva, ami segíti a megtöltést. Ha már az imént a stick-et kis kolbászkának írtuk le, maradva a hasonlatnál, a háló megtöltése nagyon hasonlatos a kolbász, vagy a hurka töltéséhez. A háló egyik végére kötünk egy erős csomót, majd a műanyag cső másik végén beleszórjuk a csalit. 

 

Image

 

Összetömörítjük, megrázogatjuk, hogy kompakt is csomagot kapjunk. Különböző méretű stickekkel is dolgozhatunk, de mindig tartsuk szem előtt, hogy mekkora méretet tudunk a kellő távolságra a dobásunkkal bejuttatni. Miután tömören benne van a kívánt mennyiség (és minőség :-), egy másik csomóval, minél szorosabban zárjuk le! 

 

Image

 

Jöhet a horogra akasztás, és a bedobás. Ha nem lenne egyértelmű, ezzel még a horog hajszálára nem tettünk csalit, azt külön el kell végezni előzetesen, ez a folyamat, csak a extra etetőanyag bejuttatását szolgálja.

Kíváncsiak voltunk, hogy különböző hőmérsékleteken milyen sebességgel, mennyi idő alatt oldódik fel a PVA-háló. Erre egy szimpla "in vitro" kísérletet végeztünk el. Nagyon hasonló tartalmú és méretű stickeket készítettünk, és egy előre meghatározott hőmérsékletű akváriumba helyeztük. Stopperrel mértük az időt, és közben igyekeztünk megörökíteni a történéseket.

 

Image

 

Image

 

Image

 

 

Kétféle PVA-hálót használtunk, és mindkettővel elvégeztük a teszteket. Az egyik a Carp Expert PVA Mesh 37 mm-es átmérőjű hálója volt, a másik a Black Spider teljesen hasonló paraméterű terméke. Először a mai viszonyoknak megfelelő 24 C fokos vízben vizsgálódtunk, majd előhűtött vízzel visszamentünk 17 Celsiusra, végül 10 fok körüli vízben mértük az oldódást.  

 

 

Tapasztalatok:

 

A 24 fokos vízben a PVA oldódása mindkét termék esetében várakozásaink feletti sebességgel történt. A hitelesség kedvéért a stopperórát együtt fényképeztük a folyamattal. A Carp Expert PVA Mesh esetében már bő 10 mp-el a vízbeérés után látványosan elkezdődik az oldódás, 30 mp-nél már csak a néhány vastagabb köteg látszik a PVA-ból, 1 percnél már teljesen szétesett a stick. Ugyanezen a hőmérsékleten a Black Spider hálója kicsit lassabb, de ez csak másodperceket jelent, a stádiumok nagyjából 5-7 mp-cel később következnek be, ami a használati érték szempontjából pont semmi. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a bedobás után, mire beállítjuk a kapásjelzőt, már a sticket összetartó PVA nincs sehol.

 

Image

 

Image 

 

 

Image 

 

A 17 fokos vízben már valamivel lassabban mentek a folyamatok. Ezen a hőmérsékleten is volt némi különbség gyorsaságban a Carp Expert javára de ezek a másodpercek lényegében itt sem számítanak a gyakorlatban, és körülmény kérdése, hogy ez előny, vagy hátrány. Nagyjából másfélszeres idő kellett az azonos minőségű feloldódáshoz 17 fokon. De ez még mindig azt jelenti, hogy másfél percnél már szabadon szemezgethetik a csalit a halak... 

 

 

A 10-12 fokos víz már megmutatta, hogy valóban hőmérsékletfüggő az oldódási folyamat. 30 mp-nél még egyben van a háló teljesen, ami 24 fokon már 10 mp után látszik, azt tapasztalhatjuk az általunk vizsgált legkisebb hőfokon 30 mp környékén. Tehát a 12-13 fokos hőmérsékletcsökkenés nagyjából háromszorozza az oldódási időt. Itt másfél percnél még vannak vastagabb PVA kötegek, de 3 perc után itt is teljesen szabad a csali. 

 

Image

 

Image

 

Image

 

Az általunk vizsgált mindkét termék nagyon erős szerkezetű szárazon. Könnyedén és bátran lehet velük dolgozni, olyan érzése van az embernek, mintha valami vékony fonott zsinórból készült volna a háló. A tömörítés erőszakosabb mozdulatainál sem szakad, jó szorosra lehet a csómókat húzni - tényleg nagyon horgászbarát termék mindkettő. Viszont az oldódásuk meghökkentően hamar végbemegy.  Ahogy korábban is jeleztem, a Black Spider hálója némileg lassabban oldódik, ezt lehet inkább folyóvízre, vagy nagyobb mélységű tavakra javasolni, de való igaz, hogy ezek a mp-ek igazán nem jelentősek. A két termék egyértelműen a gyorsan oldódó PVA alapanyagok közé tartozik. 

 

A cikkben bemutatott termékek megvásárolhatók a Webfishing Center Horgász Webáruház ban! Elérhatőségük az alábbi linken található:

 

Black Spider PVA háló utántöltő

 

Carp Expert MESH PVA háló csövön

 

Carp Expert bojlik és pelletek