Amit a pelletekről nem árt tudni

 

A pelletekkel való horgászat még erőteljesen fejlődő korszakában van hazánkban. Már nem kevesen használják, de a nagy többség még nem tudja pontosan, hogyan is bánjon vele, mire is használja. A versenyhorgászatba máris beférkőzött, bár jelenleg csak etetni szabad vele, a finomszerelékesek nemzetközi versenyeken horogra nem tehetik.

 

 

A pelleteknek többféle formája van forgalomban. Alapvetően vannak kemény (hard) és puha (soft) változatok. Etetésre elsősorban a kemény pelleteket használják, ugyanezek némi előkészítés után horogra is alkalmasak. Ma már a legtöbb horgász a horogra szánt kemény pelletet előzetesen nedvesíti, puhítja, ha kifejezetten csalizni szeretne vele.

 

 

Ennek a menete nagyjából úgy zajlik, hogy a kemény pelleteket beleöntjük egy megfelelő vödörbe, majd annyi vizet öntünk rá (lehetőleg a meghorgászni kívánt vízből), hogy ellepje. Oda kell figyelni, hogy csak másfél-két percig hagyjuk ázni, aztán le kell önteni róla a vizet maradéktalanul. Ezután egy kicsit állni kell hagyni, és tapasztalni fogjuk, hogy a pellet szépen felpuhul. Fajtájától, gyártójától, és persze a pellet alap szárasságától függ, melyik stádiumra pontosan mennyi időt kell szánni. Sokan különféle aromákkal is ízesítik a puhításra szánt vizet, így a pellet azt is magába szívja. Sőt, a száraz kemény pelletre tömény aromákat is szokás önteni, leginkább olaj alapúakat, melyet szintén magába szív a csali, de nem puhítja fel olyan hamar és olyan mértékben, mint a víz. Gyakorlati jótanács: használhatjuk a konzerv kukorica vagy a rohasztott kukorica levét is! Úgyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklet függvényében, nem minden esetben a büdös csali a jó csali!

 

 

A pelletek horogra rögzítése alapvetően háromféle módon történhet. Az első a legegyszerűbb, de ma már a legritkább is. Egyszerűen átszúrjuk egy horoggal, és annak öblére csúsztatjuk. Mindig olyan méretű horgot kell használni, hogy egy szem pellettel a horogöböl nagy része le legyen fedve. Általában egy pellet elég a horogra. Ezt a módszert így 2012 végén inkább felejtsük is el!

A második rögzítési mód a hajszálelőkés rögzítés. Ehhez kapható speciális pellet stopper, csaligumi és csalikarika ami nagyon jól megtartja a kissé jobban felpuhult csalit is a szálon.

 

 

 

A nagyobb méretű pelletek gyakran eleve átfúrt verzióban kaphatók, a többit pedig némi puhítás után bojlitűvel átszúrva tudjuk a szálra rögzíteni. Ez esetben a pelletek száma már több is lehet, ahogy a feladat megkívánja. A harmadik módszer, a pelletgyűrű használata. Ez nem más, mint egy átlátszó szilikon karika, melybe beleilleszthető a pellet, s a másik oldalán található, pici lyukkal ellátott csatlakozón egyszerűen át kell szúrni a horgot.

 

 

 

A pelletgyűrűt sok esetben nem könnyű felhelyezni egy jól bedippelt, olajos csúszós pelletre, pláne, ha valai nem az apró termetű, finom nőgyógyász ujjú horgászok közé tartozik. Nekik nyújt komoly segítséget az alábbi fotón található szerkezet:

 

 

 
Browning pelletgyűrű felrakó szerszám
 

 

A Browning pelletgyűrű fogó szerszém mindenkinek hathatós segítséget nyújt!

A pelletek legfiatalabb csoportjába tartoznak a soft, azaz puha pelletek. Ezek kifejezetten horogra valók, ezekkel ritkán etet az ember. Ezek óriási előnye a kemény pelletekkel szemben, hogy a bennük feloldott csalogató illat- és ízanyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen, s ezek kioldódása igen hatékonnyá teszi ezt a csalifajtát.

 

 

 

Ennek bemutatására végeztünk el néhány akváriumi kísérletet, mely nagyon látványosan mutatja meg a soft pelletek legfontosabb tulajdonságát.

 

 

 

Image

 

Gyakran előfordul, hogy intenzív tavakon a horogra is kemény pellet kerül, ezzel lehetséges a halak méretét pozitívan szelektálni. Kevesebb kapásunk lesz, mintha soft pellet lenne a csali, de a halak szignifikánsan nagyobbak lesznek. Vizsgáltuk a kemény és a soft pelletek horogállóságát is. Nyári 25 fokos vízen kísérletezve azt tapasztaltuk, hogy a kemény pelletek akár még bő másfél órát is gond nélkül kibírnak a vízben (előáztatás nélkül!), addig a soft pelletek nagyjából félóra után már jelentősen vesztenek konzisztenciájukból.

 

Image

 

 

A gyakorlatban egyébként már egy negyedórás áztatás után sem bír ki egy karakteresebb bevágást a horgon a soft pellet. A legjobban a Carp Expert bojlik szerepeltek, melyek több órán keresztül is stabilan tartották a szerkezetüket. (Ezeket is mindenképp össze akartuk hasonlítani a pelletekkel.)

 

 

 

A pelletek igen jelentős előretörése figyelhető meg az utóbbi években, és ez a folyamat csak fokozódni fog az elkövetkező időszakban. Már ma is kapható kifejezetten pelletes horgászatra kifejlesztett matchbot, és feeder is, s a specializáció talán még jelentősebb lesz a jövőben. Mindenkinek ajánlatos a pelletekkel megismerkedni, mert remek csalik, s aki kimarad, az lemarad! 

 

A cikkben felhasznált anyagok megvásárolhatók a Webfishing Center Horgász Webáruház kínálatában. A termékek elérhetősége az alábbi linkeken:

 

Carp Expert csaligumi

 

Carp Expert pelletstopper

 

Black Spider csaligumi szett

 

Browning pelletgyűrű szerszám

 

Carp Expert pelletek