Bottest normál gyantával
Bottest NanoTube gyantával
Hossz
2,10m2,10m
Súly
48g
48g
Merevség/akció
ML - medium light
M-medium
Terhelhetőség
6kg
8kg
Ütésállósági index
1932

2768

 

Két azonos hosszúságú és tömegű bottest összehasonlító adatai: Két azonos hosszúságú és tömegű bottest (azonos karbonszövetből, de az egyik normál gyantával, a másik NanoTube gyantával készült) esetén az eltérő gyantának köszönhetően ML-ről M-re nőtt a merevség, jelentősen nőtt a terhelhetőség és ütésállóság is!

Minden teszt-blankot azonos műszaki paraméterek mellett ugyanabból a karbonszövetből (csak eltérő gyanta felhasználásával) ugyanazokon a gépeken gyártottak. A teszteket is azonos körülmények között végezték el.

 

Egyes botfajtáknak - mint például az ultra-gyors akciójú pergető és baitcaster botoknak, vagy a legyezőbotoknak, melyek állandóan nagy terhelésnek vannak kitéve - a fenekező vagy úszózó botokhoz képest nehéz az élete. Folyamatos terhelés alatt vannak és állandó veszélyben, csak idő kérdése, mikor ütik oda őket a csónak széléhez, vagy épp egy faághoz. Az ilyen botok kialakításánál ügyelni kell arra, hogy ezzel a komoly terheléssel megbirkózzanak. Ezen felül a horgászok természetesen elvárják, hogy könnyűek, kiegyensúlyozottak legyenek, és mindenek előtt rendkívül érzékenyek, közvetítsék a csali legkisebb mozdulatát is, egészen a horgász kezéig. És persze a legyet is pont oda juttassák, ahová a horgász szeretné.

Az ágazat folyamatosan kutatja a lehetőségeket, olyan eljárásokat fejleszt ki a karbonszálas alapanyagok feldolgozásában, amelyek által nő a törés- és az ütésállóság, a súly pedig csökken. Léteznek olyan anyagok és gyártási eljárások, amivel ez ez eredmény elérhető, azokért azonban nagyon magas árat kell fizetni. A cél eréséhez azonban egy másik utat is megnyitott számunkra a nano-technológia. A CNT-vel rövidített Carbon Nano Tubes, azaz karbon nano-csövek a gyantába beágyazódva kitöltik a teret, növelik a blank erejét és terhelhetőségét. Ezzel a jövőbe mutató újítással egy bottest készítéséhez kevesebb gyantára van szükség, ami által a bot könnyebb és érzékenyebb marad, mégis ellenállóbb lesz.
Mi történik a gyakorlatban?
Amikor a karbonszálas alapanyagot CNT gyantával feltöltik, az egymásra hengerelt karbon lapok közt megerősödik az összeköttetés a kemencében történő hevítés után. Így a bottest erősebbé és a külső behatásokkal szemben ellenállóbbá válik.
Mivel ilyen módon a bottest erejét, törésállóságát és ütésállóságát is megnövelik, lehetőség nyílik a falvastagság csökkentésére, amivel súlyt takarítanak meg, és növelik a bot érzékenységét. Az összehasonlító táblázat értékei bizonyítják ezt.


Egy további előnyt nem szabad elfelejteni - ezek a horgászbotok megfizethetők!

 

Nanotechnológia

 

A nagyításért kattintson a képre!

 

A Nano technológiával gyártott Cormoran horgászbotok megvásárolhatóak a Webfishing Center Horgász Webáruházban!

A NanoTube technológiával készült pergető horgászbotokat az alábbi linken találja: NANO-COR pergető horgászbotok (link)

A NanoTube technológiával készült legyező horgászbotokat az alábbi linken találja: NANO-COR Fly legyező horgászbotok (link)