Orsókarbantartás

 

Télen, az intenzív horgászatra amúgy sem alkalmas holtszezonban bőven van szabadidőnk. Ilyenkor érdemes orsóinkat átnézni, és ha szükséges, újra zsírozni, olajozni azokat. Néhány apró jó tanács a munkafolyamat megkönnyítése érdekében. A borítófedél csavarjait kilazítjuk, és a fedelet levesszük. Vigyázzunk a csavarok helyes sorrendjére. Az összeszereléskor minden csavarnak ugyanarra a helyre kell visszakerülnie, mint ahonnan azt kivettük. Az alig látható különbségek miatt ugyanis előfordulhat, hogy a rossz helyre visszatett csavar átfúrja a másik oldal borítóját.

 

Image

 

A régi zsírt sebbenzinnel lemossuk a tányérkerékről, a csigáról és a kinyomó kerékről. Ezeket összeszerelés előtt újra zsírozzuk, vigyázva, hogy ne nyomjunk bele túl sok zsírt. Amennyiben túlzsírozzuk az orsót, a szerkezet le fog lassulni. A zsír megválasztásánál nem a felső határérték számít, hiszen az orsónk forgórészeinek hőmérséklete soha nem fogja elérni a 300 C°-ot, inkább az alsó határértékre figyeljünk.

 

Image Image

 

Ez jó, ha –20 C° körüli értéken van. Csak akkor kezdjünk hozzá az effajta munkához, ha megfelelő a hozzáértésük, egyébként forduljunk valamelyik szakszervizhez, ahol garantálni tudják az elvégzett munka minőségét. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett orsóolajok használata. Ezeket bátran ajánlom mindenkinek! Higyje el, a horgászfelszerelésink is legalább annyi törődést igényelnek, mint az autónk! Ne spóroljunk ezen!

 

Image

 

Orsóolajat beszerezhet a Webfishing Center Horgász Webáruház kinálatából is! Részletek az alábbi linken: ORSÓOLAJ