A ponty horgászata és felszerelései

 

A ponty méltán a legnépszerűbb halfaj a magyar horgászok körében. A patakok kivételével valamennyi vizünkben jól érzi magát, könnyen tenyészthető, szállítható, telepíthető, fogságban is aránylag jól életben tartható. Viszonylag gyors növésű és nagyra növő békés hal, jól küzd a horgon, de amíg odajutunk, igencsak szükség van a horgász türelmére, leleményességére, a nagyobb példányok esetében a küzdeni tudására is.
 
 
Image
A jól sikerült pontyozás felejthetetlen élmény.
 
Sokféleképpen lehet rá horgászni, ez élvezetesebbé teszi fogását. Végezetül, de nem utolsó sorban, a magyar konyhaművészet legnépszerűbb halkészítményeinek nagy része pontyból, vagy pontyból is készül, ezért nem csak a horgászok, hanem valamennyi halevő legismertebb halfaja.
 
Image
A magyar horgászok legkedveltebb hala a ponty.
 
Horgászata történhet úszóval, elsősorban vízi növényzet, akadók közelében. Nyílt vízen finomított készséggel, folyóvízen kifektetős módszerrel, valamint ha vízközt eszik.
 
Image
A merítés előtti gyönyörűséges pillanat.
 
A ponty horgászatának kétségkívül legnépszerűbb változata a fenékhorgászat, például etetésen pusztán ólommal, etetőkosárral, finom felszereléssel ( picker, feeder ) és az utóbbi időben divatossá vált, elsősorban nagytestű pontyokra specializálódott bojlis horgászat. Sűrűn benőtt, hínaras vizekben víztetőn is szoktak "cupiztatva" pontyra horgászni.
 
 
Image
A pontyozás legfontosabb csalija és etetőanyaga a kukorica
 
A ponty horgászatának felszerelésigénye a módszer függvényében lehet nagyon egyszerű, vagy eszközigényes, de függhet ez az egyén igényességétől is. A pontyhorgászat meghatározóan lényeges része az etetés anyagai és módozatai.
 
Image
Pontyozó alapfelszerelés
 
Mindezeket részletesen tárgyalom a különböző horgászati módoknál. A téma oly szerteágazó, hogy a korlátozott terjedelem miatt, csak a legbeváltabb módszereket és a rohamosan fejlődő technikai újdonságok sikeresen kipróbált eszközeit igyekszem bemutatni.
 
Image
Pontyozó állás a Ráckevei Duna-ágon
 
Ezek a rövid cikkek elsősorban útmutatók a kevésbé gyakorlott, vagy mindig egyféleképpen horgászók számára, hogy kapástalanság idején próbáljanak ki más alternatívákat is, hátha avval megjön a várva várt aranyhasú.

 

Image
Végre megvan!

 

A ponty intelligens hal, telepítések után szerencsés esetben ugyan garmadával lehet fogni, de hamar megtanulja hol, milyen veszélyek leselkednek rá, ezért hogy megfogására egész évben esélyünk legyen, talán érdemes lesz böngészni e sorozat lapjait.