Relax: melyiket, mikor, mire?

 

Tudjuk jól, hogy a műcsalik esetében általában, így a gumihalak és twisterek körében is léteznek kedvenc színek. Mindenki esküszik valamire, nyilván vannak különbségek vizek, helyi adottságok szintjén, de ennek ellenére meghatározhatók, halfajonként és víztípusokra is a legjobban bevált színkombinációk.

 

Általános elvek
Vannak elvek, melyekkel nagyon ritkán lőhetünk mellé. Általánosan el kell fogadnunk, hogy rosszabb fényviszonyok közepette, akár éjszaka vagy zavarosabb, kevéssé átlátszó vízen az élénkebb színű műcsalikkal kaphatunk több kapást. Tiszta vízen, kiváló fényviszonyok között a természeteshez hasonlító, esetleg sötétebb árnyalatok hozzák a legjobb eredményt.

Ezek az állítások tapasztalati tények. Mégis el kell gondolkodni azon, hogy a természetes közegében a ragadozók, soha nem találkoznak neonzöld, vagy épp tűzpiros táplálékkal. Az a bizonyos tipikus táplálékhal, pl. egy bodorka, ugyanúgy sötétzöldes háttal és ezüstös oldallal fog rendelkezni nappal és éjszaka, zavaros és tiszta vízen is. Nos, pontosan ezért történik meg gyakran, hogy a műcsali sokkal eredményesebb, mint a valódi, mert az élénkebb színű gumikat sokkal könnyebben észleli a ragadozó bizonyos körülmények között (rosszabb fényviszonyok esetén), mint az igazit!

 

 

Image
Ha összeállítunk egy kisebb kollekciót a legjobb színekből, szinte minden körülményre találunk megoldást

 

Tiszta vízen viszont, amikor jól megnézheti a ragadozó a csalit, sokkal inkább működnek a természetes színek. Ilyenkor a neonzöld és a fantázia színek már túl soknak bizonyulnak. Ez nem jelenti azt, hogy az említett színekkel ne lehetne halat fogni ilyenkor, de bizonyosan jobb eredményt érünk el egy színeiben valódi halat utánzó plasztikkal.

Méretek
Amit valószínűleg nem kell magyarázni, hogy sügérre kisebb twisterrel dobunk, mint pl. harcsára. Tehát a várható halfaj méretéhez, igényeihez alakítjuk a plasztikok méretét is. Ezzel együtt, főleg a süllő horgászatában, gyakran tapasztalunk igen különböző reakciókat a csali méretének változtatásakor. Minden esetben meghatározható az optimális csaliméret, amire az adott időszakban a legjobban rámozdul. Ez szoros összefüggésben van azzal, hogy mekkora halakból áll a zsákmánya. Hazánkban a plasztikcsalis főszezon kifejezetten a hűvös hónapokra tehető. Nyáridőben is működik a dolog, de jobbára csak hajnali, vagy a késő esti órákban, esetleg éjszaka. Ezzel szemben télen egész nap számíthatunk a kapásokra.

 

 

Image
Azonos méretű, eltérő színű sorozat

 

Szóval télen a süllő és a balin is előszeretettel tartózkodik a vermelő keszegrajok környezetében. Hogy azok épp snecik, vagy inkább nagyobbacska karikakeszegek, az egyáltalán nem mindegy az alkalmazandó műcsali optimális méretének meghatározásában. Ez a dolog meglehetősen helyfüggő is. A Tiszán sokéves tapasztalattal elkülöníthetők azok a lapályok, ahol a fogott ragadozók gyomrában jobbára sneci van, és megvannak a mélyebb szakaszok, ahol általában nagyobb halat esznek. Egy adott vízen az a horgász, aki több szezont tölt el egymás után, és nem csak „ad hoc" horgászik, hanem belevisz egy kis rendszert, nem akartam a „tudomány" szót használni, az előbb utóbb - a fogási tapasztalatok alapján -, meg tudja határozni a „kis műcsalis" és a „nagy műcsalis" helyeket. Ilyen apróságok miatt lesz az ember profi az adott vízen, s ez az előnye a „hétvégi" horgászokkal szemben.

 

Image
A zöld flitteres modellek talán a legnépszerűbbek

 

Az optimális műcsali mérettel kapcsolatban feltétlenül meg kell jegyezni, hogy időnként kötelező nagy csalikkal bepróbálkozni. Az idő nagy részében lehet a jól bevált méretet dobni, de adni kell a jóval nagyobb csalinak néhány dobásnyi sanszot. A ragadozók minden egyes támadása energiába kerül. Ezzel a mozdulatsorral vagy szereznek táplálékot, vagy nem. Fontos adat, hogy hány támadásra van szükség átlagosan ahhoz, hogy egyszer valóban meg tudja ragadni a táplálékot. Ez fajonként is változik. A szakirodalom szerint a balin hibázik a legtöbbet, vagy inkább az ő célhala a legaktívabb, aztán következik a süllő, a csuka a még ennél is pontosabb (valószínűleg a lesből támadás jól fizet). És nem meglepetés, hogy a harcsának kell a legkevesebb próbálkozás, hogy megtöltse a bendőjét. Olyan helyeken, ahol sok a keszeg, és sajnos mostanában a ragadozók arányának csökkenése, és arányaiban a táplálékhal-bázis növekedése figyelhető meg, tehát a természetes vizeink jó része ilyen, a ragadozó válogathat a lehetséges zsákmányok között. Ha egységnyi energia befektetéssel nagyobb mennyiségű táplálékhoz jut (azaz nagyobb halat ragad el), az kifejezetten kedvező számára. Ezért fordul elő időnként akár élő hallal mártogatva, akár műcsalival horgászva, hogy a csali méretét növelve megjön a kápás a korábban már lehorgászottnak hitt területen.

AJÁNLÁSOK

Általános fényviszonyokra
A következő színek és színvariációk remekül beváltak az utóbbi évadokban. A zöld flitteres az a változat, amivel ritkán nyúlhatunk mellé. Minél tisztább a víz, és minél sekélyebb, annál sötétebb tónusú zöld a jobb. Általános fényviszonyok között a törtfehéret, vagy kagylófehéret részesítsük előnyben a hófehér alapszínnel szemben. Utóbbi igen mély vizekre, vagy kissé opálos környezetben jobban teljesít. A sárga is sokszor jó, de a mintás, festett modellekben is bízhatunk.

 

 Image

 

Igen tiszta, vagy sekély vízre
Ezek azok a körülmények, ahol a legnehezebb időnként halat fogni. Vagy az eredetire megszólalásig hasonló darabok, vagy a sötétebb színek szoktak kapásokat hozni.

 

 Image

 

Esti és hajnali színek
Ebben a szekcióban a világító zöld és a hófehér alapszínek dominálnak. Szóba jöhetnek még az élénk piros összetevők is. Hozzá kell tenni, hogy nem csak a fényváltás időszakában jók, de kissé zavaros, vagy nagyon mély vízen is!

 

 Image

 

Csukás színek
Érdemes külön kiemelni a csukára való színkombinációkat, annyira karakteresen jelenik bennük a piros, a sárga és a narancssárga.

 

Image

 

Nem véletlenül „ajánlunk", hisz nincs tuti, ami mindig, minden vízen működik. Nem létezik legjobb szín, legjobb méret. Csak az adott pillanatban van legjobb. Ha tisztában vagyunk az alapszabályokkal, ismerjük azon műcsalik szűkebb körét, melyek között nagy valószínűséggel megtaláljuk a számunkra megfelelőt, máris nagyot léptünk előre!

 

A Webfishing Center Horgász Webáruház széles szín, méret és formaválasztékban kínálja a gumicsalik széles választékát a twistertől elkezdve, a gumihalakon át a különleges (pl. béka alakú) gumi műcsalikig mindent! Termékválasztékunkat megtekintheti az alábbi linken: GUMICSALIK