Az idei esztendő kegyes hozzánk ezen az őszön, a Duna vízállása viszonylag stabil, és a víz hőfoka, hála a kedvező időjárásnak, nem nagyon akar 7-8 fok alá csökkenni. Ezek a körülmények igazán kedveznek a márna horgászatához.
 
Image
Folyóvízi sajtos etetőanyagra alapozva, Carp Expert kajákkal dúsítva készítettük el az etetőt
 
Érdemes körüljárni mire is van szükségünk, ha egy kiváló, késő őszi, dunai horgászatra készülünk. Ilyen hőmérsékleti viszonyok között az etetéssel már csínján kell bánni. Bár még foghatók a nyári fajok, a karika, a dévér a szilvaorrú, vagy akár a jász is, de ezek már némileg elkülönülve találhatók meg a márnáktól. Kisebb-nagyobb csapatokba verődve várják a zord telet, s ha ezekre rábukkanunk, szinte egyáltalán nincs szükség etetőanyagra. Sima ólom-horog kombinációval megfoghatók.
 
Image
Az etetőanyag színét a Tímár folyóvízi kajája dominálta
 
A márnák is vonulnak, de az igazi csapatba verődést általában majd még alacsonyabb hőmérsékleten tapasztalhatjuk, így az etetésnek nagyobb a szerepe, mint a korábban említett fajok esetében. A márna kedveli fanyarabb, erősebb ízeket és illatokat (ugrik az gyakorlatilag mindenre, de nem kell annyira édes kajákat készíteni, mint a dévérnek). Késő ősszel már felesleges komolyabb mennyiséget etetni. Elég lehet kizárólag az etetőkosár használata, vagy esetleg néhány jól megnehezített alapozó gombóc bevetése. Horgászatunk alkalmával a Tímár River Plus etetőanyag-család folyóvízi sajtos kajáját kevertük alapnak, s némi Carp Expert Red Carp és Carpa Carasso keverékkel dúsítottuk. Az utóbbi etetők rendkívül gazdagok, abszolút alkalmasak egyszerűbb alap kaják felhozására.
 
Image
A Carp Expert bottartók nagyban növelik a kényelmünket
 
Image
Leginkább élő csalit alkalmazunk késő ősszel
 
A horgászat közben nagyon fontos egy alapfokú kényelem biztosítása, amiben fontos szerepet kap a botok megfelelő elhelyezése. A márna kapása konkrét, egyértelmű, jó, ha a kezünk ügyében van a bot, megfelelő távolságra és a megfelelő szögben. Ezt Carp Expert feederes bottartókkal oldottuk meg. A felszerelés a tiszta terepnek, és a nem túl gyors vízfolyásnak köszönhetően esetünkben lehet finomabb az átlagnál. Ezért az ET Picker Blade 3 méteres botjára esett a választásunk, és a hozzá való ET Fighter Match 30-as orsóval egészítettük ki. A zsinór Carp Expert UV, bíbor színű 20-as, nagyon komoly, 5,4 kg-os szakító szilárdsággal.
 
 
Image
A gébekkel való küzdelem sajnos az utóbbi években mindennapossá vált
 
A csalik közül ilyenkor már az élő anyag kerül horogra, első sorban csonti, giliszta. A márna esetében nem kell fukarkodni, alaposan meg szoktam tűzni a horgot, nem kell sajnálni a haltól a férgeket. Ha már a horognál tartunk, Maruto és Fudo márkát használunk, ebben az esetben az utóbbi Chinu Teflon jelzésű, 8-as és 6-os modelljeire esett a választás. Ezek bőven megtartják a combosabb márnákat is, de még a kisebb keszegekről sem kell lemondani. Optimális választás. Ha hozzájutunk jóféle esőgilisztához, akkor azt két ponton megtűzve, jó lógósra hagyva kínáljuk fel, be fogja hörpölni a márna mindenestül! Nagyon szeretik. 
 
 
Image
A felszerelés, és a fáradó hal
 
A nyári időszakban a márnák jobbára a sötétedés óráiban aktívak, akkor kezdenek el jobban táplálkozni, de ősszel ez megváltozik.
 
Image
Szákban az első márna
Image
A szükséges felszerelések elférnek egy műanyag dobozban
 
Ahogy hűl a víz, egyre inkább foghatunk halakat már napközben is. Azért érdemes megjegyezni, hogy még 7-8 fokos vízen is jellemző, hogy a naplement környékén, és a sötétedés első 1-2 órájában nagyon jól eszik a márna. Ha tehetjük, várjuk meg ezt az időszakot, mert ekkor gyakran besűrűsödnek az események, sok halat foghatunk, viszonylag rövid idő alatt. S ide kívánkozik, hogy a lógóra hagyott nagyobb esőgiliszta ideje is a sötétben jön el, mert ilyenkor már nemigen aktívak a Duna kis átokfajzatjai, a gébek, melyek nappal meg tudják keseríteni a feederezők életét. 
A márna kapása az esetek döntő részében teljesen egyértelmű húzással érkezik. Az aljzaton porszívózó márna, ahogy megérzi a csali illatát, vagy épp megérinti azt a bajuszával, azonnal behörpöli, és már úszna is tovább. Ritka a maszatolós, vagy nem egyértelmű kapás. A bevágás után a márna szájában nagyon jól ül a horog, ritka, hogy lemarad, vagy nem jól akad. Inkább a kiszabadítása okoz néha gondot a porcos kemény szájból. A márna védekezése jellegzetesen erős, kitartó. A megakasztás pillanatában gyakran csak áll egy helyben és érezhetjük a passzív súlyát. Amikor aztán elindul, igen gyors kirohanásokra képes. A fárasztása ehhez mérten élvezetes, különösen vékony zsinórral megy élményszámba.
 
Image
A Picker Blade tökéletesen dolgozott
 
Horgászatunk alkalmával átlagos napot fogtunk ki. Délután kezdtük a horgászatot, s az első márnák meg is jelentek még világosban. Ezek súlya nagyjából másfék kiló körül alakult. Aztán a naplement környezetében megjöttek a nagyobb példányok, melyek súlya már két és három kg között mozgott. Ezek már fékre húznak és megdolgoztatják a horgászt és a felszerelést is.
 
 
Image
A végére egész szép zsákmány gyűlt össze
 
Használjuk ki, amíg enyhe az idő, s töltsünk minél több időt a vízparton! Aztán ha zordabbra fordul, lehet célozni a menyhalakat. Erről is be fogunk számolni!